Western Union тества транзакции с Ripple

19 февруари 2018 - 14:21 |   Прочетена (3248) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

След близо месец на спекулации един от световните лидери по трансфер на пари Western Union обяви, че оценява предимствата на блокчейн технологията и тества транзакции чрез дигиталната валута Ripple, пише онлайн изданието Капитал.

Изпълнителният директор на Western Union Хикмет Ерсек казва, цитиран от Bloomberg, че компанията търси най-вече оптимизацията на сетълмента и оборотния капитал. Очакванията са при пълното внедряване на технологията бързите трансфери на пари да станат много по-евтини от сега.

Платформата Ripple и едноименната криптовалута (с борсов код XRP) предлагат два основни продукта. Единият е xCurrent, който се използва от финансови институции за комуникация и потвърждаване на парични преводи в реално време. Другият продукт е xRapid, който е насочен към доставчиците на платежни услуги и други финансови институции, които искат да сведат до минимум разходите за поддържане на ликвидност, особено в различни валути. Това е и технологията, която Western Union тества.

"Изпробвахме различни продукти с Western Union за известно време, но се спряхме на пилотното интегриране на xRapid", съобщиха от Ripple.

Услугата xRapid се тества и от другия световен играч при паричните преводи - Money Gram. През последните два месеца редица банки по целия свят също обявиха, че експериментират с блокчейн технологията и услугите на Ripple, за да оптимизират разходите си и да съкратят значително времето за международни трансфери. Преди седмица Ripple обяви и за споразумение с паричния орган на Саудитска Арабия (SAMA), чиято цел е да интегрира технологията за трансгранични плащания в банките в страната чрез xCurrent. Компанията навлезе и в китайския пазар за онлайн пазаруване, като сключи партньорство с местен доставчик на платежни услуги.

Всичко това доведе до сериозен ръст в цената на XRP - 46% за последната седмица. Към 15 часа на 15 февруари Ripple се търгува за около 1.1 долара, а пазарната капитализация на дигиталната валута е 43.5 милиарда долара.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »