Драги „бутна” еврото до 4 ½-годишно дъно

02 януари 2015 - 16:10 |   Прочетена (918) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В началото на 2015 година еврото падна до най-ниско ниво от четири и половина години насам спрямо долара след изказване на шефа на ЕЦБ Марио Драги, което подкрепи очакванията на финансовите пазари за предстоящо стартиране на програма за "количествени улеснения" още на следващото заседание на банката на 22-ри януари, предава БНР.

В специално интервю за немския финансов ежедневник Handelsblatt, президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че рискът ЕЦБ да не успее да изпълни своя мандат за запазване на ценовата стабилност сега е по-висок отколкото преди половин година и отново потвърди готовността на централната банка да предприеме допълнителни действия в началото на 2015 година, ако това се окаже наложително.

„Ние сме в техническата подготовка за регулиране на размера, скоростта и съставa на нашите мерки в началото на 2015 година, ако това се налага, за да се реагира на твърде дългия период на ниска инфлация. По този въпрос има единодушие в рамките на Управителния съвет на банката,” подчерта той.

Драги добави, че покупките на държавни облигации (програма за "количествени улеснения") са сред инструментите, които ЕЦБ може да използва, за да изпълни мандата си, въпреки че по възможност това държавно финансиране - което на теория е забранено от Европейския договор - трябва да се избягва.

Печатането на пари, за да се купуват държавни облигации, стъпка известна като "количествено облекчаване", се разглежда като едно от последните средства на ЕЦБ в опит да се съживи инфлацията на фона на рекордно ниската основна лихва от едва 0.05% и нарастващите съмнения относно въздействието на предходни мерки, предприети от централната банка.

Оповестени днес по-слаби от очакваното окончателни данни на агенция Markit за промишлената активност в еврозоната през декември оказват допълнително негативно влияние върху единната валута. Еврото проби под неговото важно дъно от юли 2012 година около 1.2042 долара, достигайки ново четири и половина годишно дъно от 1.2035 долара (най-ниско ниво от юни 2010 година).

В началото на деня единната европейска валута падна и до 0.7745 британски лири - най-ниско ниво от октомври 2008 година и се търгува малко над нейното 7-седмично дъно от 144.75 йени, достигнато на 31-ви декември 2014 година.

Негативно влияние върху еврото продължава да оказа и политическата криза в Гърция след проваления трети вот в парламента на страната за избор на нов държавен глава и предстоящите на 25 януари предсрочни избори. Последните проучвания на общественото мнение показват, че предсрочните избори към края на месеца най-вероятно ще бъдат спечелени от гръцката крайна левица СИРИЗА (ползваща се с доверие от 28.1%) пред досега управляващата партия "Нова демокрация" на премиера Самарас (с доверие от 25.1%).

Лидерът на крайната левица Алексис Ципрас нееднократно заяви, че СИРИЗА е против спасителната програма за Гърция на ЕС и МВФ и отново предупреди, че ако вземе властта ще се откаже от мерките за драстични икономии (от силното ограничаване на държавните разходи), които са в основата на тази важна програма.

В същото време доларът стартира силно годината, поскъпвайки до близо 9-годишни върхове спрямо останалите основни валути, подкрепен от очакванията, че през 2015 Федералният резерв ще стартира цикъл на повишение на американските лихви с оглед силното представяне на икономиката на САЩ.

"Доларовия индекс" (тегловната база на щатската валута спрямо еврото, британската лира, франка, йената, австралийския долар и канадския долар) поскъпна в началото на днешната европейска търговия с 0.5% до 90.72 пункта - най-високо ниво от март 2006-а година. Доброто представяне на зелените пари идва след зрелищното поскъпване през 2014 година, когато индексът на долара се повиши с почти 13%, отчитайки най-силно представяне от 1997-а година насам.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »