Ще продадат ли щатските власти конфискуваните биткойни?

18 януари 2014 - 11:14 |   Прочетена (2547) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Прокуратурата в Манхатън „седи“ върху мултимилионна златна мина от биткойни. А тя може да стане и доста по-голяма. Федералните власти притежават 29 655 биткойна, на стойност 27 милиона долара с днешна дата, в резултат на конфискация.

Биткойните принадлежаха на Silk Road, анонимният онлайн черен пазар, който властите твърдяха, че е проводник на незаконни дейности, като продажба на наркотици, оръжие и хакерски услуги, та дори и място на което наемни убийци могат да пускат обяви, пише Ройтерс.

Сайтът бе разбит след акция на ФБР през септември, когато агенти поеха контрола над сървърите му и арестуваха човека, който стоеше зад него в Сан Франциско. Никой не е предявил претенции върху въпросните биткойни, открити в електронни „портфейли“, ползвани за съхраняване на дигиталната валута.

Други 144 336 биткойна, на стойност над 128 милиона долара, също бяха установени от федералните власти, но над тях претенция има 29-годишният Рос Улбрихт, човекът който според ФБР е основателят и основен оператор на Silk Road.

Това поставя властите в необичайна позиция, предвид опасенията им относно начина по който биткойните и останалите дигитални валути биват ползвани от престъпници, за да заобиколят регулациите, насочени към предотвратяването на прането на пари. Ако изтъргува цялото конфискувано богатство, правителството може да даде легитимност на биткойн, отбелязва Ройтерс.

Биткойн в основата си е софтуерен код, който определя единица за стойност, която потребителите могат да си прехвърлят един на друг. За разлика от системите за прехвърляне на виртуални пари, стойността на биткойн не е „вързана“ за твърда валута, като долар и евро, а се определя от търсенето и предлагането на биткойни.

Службата на щатските шерифи (U.S. Marshals Service), която отговаря за ликвидирането на конфискуваните активи, трябва да реши дали да продаде биткойните на някоя от борсите, или да търси частен купувач, вероятно чрез аукцион.

Говорителката на окръжния прокурор за Южен район на Ню Йорк, Прийт Бхарара, коментира в петък, че правителството все още се опитва да реши какво да прави с конфискуваните биткойни.

Моментът на продажбата би имал важно значение за сумата, която правителството може да реализира. Цената на биткойн е силно волатилна в последните 6 месеца.

Когато Silk Road бе затворен, биткойните открити на сървъра струваха 3.6 милиона долара, доста под днешната им цена от 27 милиона.

Не е ясно дали една мащабна разпродажба на биткойни от щатското правителство няма да срине цената. Оборотът вчера на една от водещите световни биткойн борси, японската MtGox, бе 8656 биткойна.

Според Луис Рули, професор в юридическия факултет на Университета в Пенсилвания, правителството трябва да „обмени тези биткойни в кеш относително бързо“.

Бари Силбърт, основател на един от първите инвестиционни фондове, които дават на индивидуални инвеститори експозиции към биткойн, отказва да даде мнение по въпроса какво трябва да направи правителството с конфискуваните биткойни или как това ще засегне пазара.

Марко Сантори, лобист за фондацията Биткойн, която е официалната търговска група, защитаваща валутата, коментира, че организацията няма официална позиция по въпроса.

„Няма да е трудно“

Повечето конфискувани стоки от щатските власти отиват при Службата на щатските шерифи, където се провежда търг, а в редки случаи – предназначението им се променя за държавна употреба.

Шерифите имат опит не само с отнемането на джипове и къщи, обаче. Те боравят и със сложни финансови инструменти, с чужди компании и с всякакъв тип странни активи, конфискувани от престъпниците.

„Въпреки че биткойн е нова форма на актив, за тях не е необичайно да намерят начин за ликвидация на такъв нов актив“, коментира Джефри Албъртс, партньор в Pryor Cashman и бивш прокурор в Манхатън.

„Няма да е трудно за тях, независимо дали трябва да го правят през борса или да намерят купувач, който директно да го придобие от тях“.

Улбрихт бе арестуван на 1 октомври в бирария в Сан Франциско и бе обвинен от прокурорите в Ню Йорк за пране на пари, хакерство и трафик на наркотици. Той е във федерален затвор в Ню Йорк, без право на излизане под гаранция. Улбрихт твърди, че е невинен.

Прокуратурата поиска миналата седмица съдията да издаде задочна присъда по делото за гражданска конфискация, което бе заведено от прокуратурата, след рейда над Silk Road и ареста на Улбрихт, с което да й даде контрол над активите на Silk Road.

Районен съдия Пол Оуткън подписа разпореждане в сряда, с което даде контрола на властите над 29 655-те биткойна на сървъра на Silk Road, но не и на по-голямото количество, открито на компютъра на Улбрихт. То все още е предмет на спор.

Ако има продажба на биткойните, сумата ще отиде във фонда за приходи от конфискация, който правосъдното министерство разходва за правораздавателни дейности.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Nerd
19 януари 2014 - 08:59
1
Аз лично очаквам двойнствен подход - администрацията да продължи да се прави, че криптовалути няма, но да ги пласира на някоя от борсите и да вземе каквото може.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »