Цветан Василев и ВТБ продават отново БТК?

10 юни 2014 - 13:34 |   Прочетена (1015) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Година и половина след като БТК бе купена от Корпоративна търговска банка на бизнесмена Цветан Василев и руската ВТБ, компанията отново се продава, пише онлайн изданието Клуб Z, като се позовава на източници от инвестиционните среди от в Лондон.

Продават се всички дялове в дружеството, които се държат от регистрираната в Люксембург "Вива телеком България". Проспектът на БТК засега се предлага изключително на финансови инвеститори и след поредната продажба в компанията пак няма да се появи стратегически играч от телеком бранша, твърди изданието

Според източниците на Клуб Z досегашните собственици се опитват да реализират бърза сделка, която да приключи в рамките на два месеца. Отново в основата на финансовата операция ще е преструктурирането на дълговете. Когато Цветан Василев и ВТБ купиха телекома, дълговете му бяха редуцирани от 1.7 млрд. евро на 588 млн. евро. Сделката бе финансирана с кредити, синдикирани от Роял банк ъф Скотланд, която получи като залог акциите на БТК.

БТК бе приватизирана преди 10 години от правителството на Симеон Сакскобургготски. Първият частен собственик на телекома бе офшорката "Вива Венчърс", която купи компанията за 230 млн. евро. След това БТК се оказа в ръцете на исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон, който я продаде на американския застрахователен гигант AIG за 1.6 млрд. евро. След това компанията натрупа огромни дългове и през есента на 2012 г. собствеността бе прехвърлена на инвестиционни компании на Цветан Василев и руската Внешторгбанк (ВТБ).

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Един беден интелигент
10 юни 2014 - 14:30
1
Сега ми стана ясно защо Бареков сипе обещания и много тъпанари му се връзват на лъжите. Защото е кукла на конци на Цветан Василев, а този е кукла на конци на "КОЛОСА НА ГЛИНЕНИ КРАКА"-така е определила Екатерина Велика Русия
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »