Босът на Bayer: Не се нуждаем от придобивания на всяка цена

28 април 2014 - 14:51 |   Прочетена (715) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Изпълнителният директор на германската Bayer Марийн Декерс коментира пред CNBC днес, че компанията му не се нуждае от придобивания, в момент когато щатският фармацевтичен гигант Pfizer потвърди, че е отправил нова оферта за AstraZeneca, която може да доведе до сливане за над 100 милиарда долара.

„Във фармацевтичния сектор изглежда, че на всеки пет до седем години има треска за придобивания и изглежда сега това време настъпва отново. Някои от тези ходове са разбираеми, от гледната точка на компаниите, които са под натиск, по отношение на продуктовата им линия”, коментира Декерс.

„Добрата новина е, че Bayer има много силна продуктова линия, имаме цялостен растеж от над 15% на фармацевтичния ни бизнес на годишна база, което е силен резултат, така че не чувстваме належащата нужда да правим придобиване, но винаги се оглеждаме какво налично има на пазара, и то много сериозно...”

Декерс добави, че „индустрията минава през поредната вълна на консолидация и е важно да се следят възможностите много внимателно”, добавяйки, че е ясно защо фармацевтичните компании търсят придобивания.

„Компаниите се притесняват за цените, които правителствата са склонни да плащат за иновативните ни лекарства, а също така и за патентната защита. Този натиск, относно цените и патентната защита води до това за фармацевтичните компании да е все по-трудно и по-трудно да инвестират в проучване и развойна дейност, с прогнозируема сигурност за възвръщаемостта”.

„Това кара хората да си казват: „Дайте да обединим ресурсите си, дайте да обединим капацитета си, проучването и развойната дейност, да намалим разходите, за да се опитаме да сме по конкурентни” и смятам, че именно това е, което виждаме в момента”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »