Батков продава акциите си в "Левски" на феновете

16 февруари 2015 - 18:58 |   Прочетена (812) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Собственикът на "Левски" Тодор Батков обяви, че ще продава акциите си в клуба. Идеята му е това да стане чрез финансови дарения в касата на клуба. С всяка закупена акция дялът на адвоката ще намалява. 

Батков заяви, че състоянието на сините е много тежко и те се нуждаят от "свежи пари", за да бъде взет лиценз за европейските турнири. 

"Моят апел е към всеки, който може да отдели в този тежък момент каквато и да е сума, да я дари в касата на клуба, срещу което ще получи от мен безвъзмездно съответния пакет акции. По този начин ще стане акционер, ще участва в общото събрание и ще се чувства съпричастен към съдбините на клуба", заяви Батков в интервю за клубния сайт. 

По думите му той притежава 18.5 милиона акции като физическо лице и още 10 милиона акции чрез кипърската офшорка "Дигерасо лимитед". "Това са акции, които са платени от мен и капиталът е вписан с търговския регистър", допълни адвокатът. 

Батков заяви, че идеята му няма общо с неосъщественото от ЦСКА първичното публично предлагане на акции. 

"Не, говорим за съществуващи акции, които са изцяло платени от мен и са мое притежание. Аз съм свободен да ги прехвърля на когото искам, включително безвъзмездно. Емисията на колегите от ЦСКА беше за увеличение на капитала и беше под формата на публично предлагане на акции. Както знаем, тя се провали. Моята инициатива няма характер на публично предлагане на акции. Вече се консултирах и с регулатора - комисията за финансов надзор."

"В момента клубът организира отпечатването на акциите от новата емисия в печатница "Демакс". Докато новите акции бъдат издадени, клубът отпечатва временни удостоверения на мое име. Всеки, който желае, може да се обърне към клуба, към националния клуб на привържениците, към тръста "Синя България" или към мен лично и да изяви своето желание. Готов съм да джиросам съответния пакет акции и съответно той да бъде вписан в книгата на акционерите. Той трябва да внесе номинала на акциите в касата на клуба или по сметка като дарение, за което ще бъде оформен съответния договор за дарение", обясни Батков.   

По думите му задълженията на клуба са "от порядъка на 1-1.2 милиона лева". "В нея влизат заплати на първия отбор и персонала за декември, задължения към клубове за привлечени футболисти, както и задължения по неплатени възнаграждения на освободени футболисти и треньори."

"Клубът изпитва сериозни финансови проблеми в началото на полусезона. Те са предизвикани от натрупани немалко задължения през последните две-три години. Изплащането на тези задължения са условие за издаване на лиценз за участие на "Левски" в европейските турнири през тази година. В същия момент, клубът продължава да функционира, т.е. необходими са и свежи пари за осъществяването на дейността", допълни Батков. 

Собственикът на сините обяви, че клубът се нуждае от най-малко 500 хиляди лева на месец, за да финансира дейността си. "От началото на 2015 г. клубът реализира приходи от близо милион и половина лева, половината от които бяха осигурени от мен. Всички те отидоха за погасяване на стари задължения и частично финансиране на текущата дейност."

"Ситуацията е доста тежка, но аз съм оптимист. Разчитам на съпричастността на всеки, който желае да се включи. Пред началото сме на пролетния дял на първенството. Предполагам, че ще има поне девет домакински мача. Призовавам всеки, който обича "Левски", да си купи билет, а който желае да се включи в акционерния капитал, го каня да се възползва от възможността, която споменах по-горе. С общи усилия съм убеден, че ще успеем", завърши Батков.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »