Друмев: НДК е пред фалит

26 ноември 2012 - 14:22 |   Прочетена (805) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

НДК е пред фалит и дворецът няма никаква дейност. Това заяви бившият генерален директор на НДК Христо Друмев, който дойде на обсъждането за бъдещето на емблематичната сграда в рамките на откриващата се конференция "Софийска архитектурна седмица 2012", предава агенция БГНЕС.

Във форума участват кметът на столицата Йорданка Фандъкова и новото ръководство на НДК. Христо Друмев подчерта, че НДК се е превърнал в рентиерска организация и всичките му приходи са главно от наеми. Според него вече няма културна дейност, няма международни фестивали и конференции. Дори беше прекъсната традицията с Новогодишния фестивал. Той заподозря новото ръководство – дянковчета, както ги нарече той, в умисъл за бъдеща приватизация на двореца.

Моите думи не са възражения, а убедителна констатация за това, което се случва днес в зала 7 на НДК. Хубаво е, че дискусията става в рамките на седмицата на архитектурата, хубаво е, че повикът е "архитектурата търси култура" и че ще се обсъжда бъдещето на двореца, коментира Христо Друмев. Но е всеизвестна логиката, че като се обсъжда бъдещето трябва да се постави на преценка миналото и настоящето. Той припомни, че 30-годишната сграда и културна институция е обявена за №1 в света през 2005 г. и два пъти № 2 през 2003 г. и през 2010 г., а от университета в Оксфорд има награда за европейско качество. От април 1991 г. НДК е на пълна 100% самоиздръжка и финансираща около 1000 събития годишно, с около 1 млн. посетители, припомни Друмев.

Какво се получи и как се стигна дотук? В навечерието на 30 - годишнината на двореца цялото ръководство на НДК бе уволнено, както и творческо-стопанския съвет, в който половината от участниците са представители на творческите съюзи, посочи той. Затова е смешно днес да се говори, че архитектурата търси култура, след като изгониха представителите на творческите съюзи, възмущава се бившият директор.

В момента нося одитния доклад от юни т. г., който е таен, защото в него пише, че към 31 март т. г. в годишния финансов отчет е отбелязано, че НДК е на загуба от 6 млн. 300 хил. лв., даде пример Друмев. Приходите са само 5 млн. лв. годишно, главно рентиерски пари от отдаване под наем, на фона на 10 - 12 млн.лв. при предишното ръководство. Няма вече Миланска скала, няма Лондонска филхармония, няма нищо…А тази година Новогодишен концерт ще има, но след атаката, която направихме по медиите и убедихме диригента Емил Табаков да се съгласи да го направим, отбеляза Друмев.

На 17 юли т. г. всички ръководители на 10-те творчески съюза, заедно със Съюза на учените изпратиха едно писмо до министъра на културата Вежди Рашидов с две искания: първото е НДК отново да мине към Министерството на културата, а не негов принципал да бъде "любимеца на българския народ" Симеон Дянков и второ, веднага да се направи конкурс за неговото ръководство, тъй като старото бе назначено именно с конкурс и обсъждане, съобщи Друмев.

Днес в ръководството на НДК са хора отникъде, те нямат 1 час работа в областта на културата или международните конференции, гневи се той. Днешната дискусия се прави, защото НДК е във фактически фалит - не чухте ли, че всички специално поканени и подбрани оратори говорят, че трябват милиони, дори да се събират по 50 лв. от всеки български гражданин за ремонта на двореца, не спира да се възмущава Друмев.

Предишният директор на НДК Мариана Чолакова, пак назначена от Дянков му написа писмо, в което каза - НДК ще се превърне в ахилесовата Ви пета като министър, припомни той. И това е факт! Има ли още някой да не вижда, че вече НДК няма никаква дейност, запита Друмев. Ами как ще има като тези дянковчета нямат и понятие нито от култура, нито от конгресна дейност. Няма вече международни конгреси и конференции, има само на български партии. А дълбока тайна е, че всеки от това ръководство получава по 5 хил. лв. заплата, уточни бившият директор на НДК.

Не чухте ли и другото изречение, което се прокрадна днес на дискусията - че ще има нужда от частни капитали, запита той. А всеизвестна е истината за тясната връзка между финансовия министър Симеон Дянков и олигарха Иво Прокопиев, който, според Друмев има изявени интереси към приватизацията на НДК. Повечето хора от сегашното ръководство са от екипа именно на Прокопиев, посочи бившият ръководител на културната институция.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »