Spotify излиза на борсата

01 март 2018 - 09:43 |   Прочетена (3979) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Стриминг услугата Spotify обяви плановете си за излизане на борсата. Компанията ще започне търговия на Нюйоркската фондова борса под тикера SPOT. Според дружеството, на частни пазари акциите са се търгували на нива 132.5 долара, което би й дало капитализация от 23 милиарда долара.

Spotify е глобален лидер при музикалните стриминг услуги, като отчита 71 милиона платени абонати и над 159 милиона месечно активни абонати, към края на декември 2017.

Услугата е налична в 61 държави и територии. Най-близкият конкурент, AppleMusic, изостава далеч назад, с 36 милиона абонати.

Компанията отчете приходи от 2.37 милиарда долара през 2015, от 3.6 милиарда през 2016 и от 4.99 милиарда за миналата. Дружеството обяви, че платените абонати нарастват с 46% на годишна база, докато месечно активните абонати нарастват с 29%.

Компанията отчете загуба от 1.5 милиарда долара за 2017, 1 милиард от които бе от еднократния ефект, заради конвертируемите книжа, по транзакцията с Tencent от декември 2017.

Компанията е изправена пред предизвикателство с бизнес модела си, включително заради риска от променящите се размери на таксите за авторски права, по договорите със звукозаписните компании, издателствата и текстописците.

„Поставили сме си за цел да представим по нов начин музикалната индустрия и да дадем по-добри възможности както на изпълнителите, така и на потребителите, които да се възползват от дигиталната трансформация на музикалната индустрия“ – се казва в борсовото заявление на компанията.

"Spotify бе основана с вярата, че музиката е универсална и, че стриминг услугата е по-устойчив и безпроблемен модел за достъп, както за изпълнителите, така и за музикалните фенове“.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »