Софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг подготвя листване на БФБ

23 февруари 2015 - 09:57 |   Прочетена (1997) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Най-големият български софтуерен разработчик - „Сирма Груп Холдинг" АД (Сирма), подготвя първично публично предлагане (IPO) и последваща регистрация на Българска фондова борса (БФБ), съобщиха от компанията.

„Това е естествена крачка в развитието на Сирма. След преструктурирането в холдинг през 2009, сега групата ще използва възможността да набере свеж капитал, за да ускори растежа си, както и да увеличи своето присъствие на чуждестранни пазари. Имаме и много високотехнологични идеи и разработки,  за които имаме пълното ноу-хау, и вярваме че успешно ще се реализират на световния пазар", заяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор на „Сирма".

На 4.12.2014 г. Общото събрание на акционерите на „Сирма" реши да предложи на потенциални инвеститори 16 млн. нови акции по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Емисионната цена ще бъде определена в диапазона от 1.20 лв. до 1.65 лв. на акция, а капиталът на холдинга ще се увеличи от настоящите от 49 837 156  лева до 65 837 156 лева.

Мениджър на публично предлагане е инвестиционният посредник „ЕЛАНА Трейдинг", който изготви и проспекта за публично предлагане на емисията. Документът очаква одобрение на Комисията за финансов надзор (КФН).

„Сирма" има над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Компанията е реализирала стотици успешни проекти в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка, а партньори и клиенти са международни гиганти като Oracle, Microsoft, IBM, Hewlett Packard, Siemens,  както и публични институции като Министерството на отбраната и Министерството на здравето на САЩ. Сред знаковите проекти на групата са платформите за управление на съдържание на уеб порталите на Би Би Си (BBC) за Световното първенство по футбол през 2010 и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012, а от края на миналата година клиент стават и Financial Times.

Групата има и дългогодишни традиции в стартирането на нови иновативни бизнеси, а от скоро развива и собствен инкубатор за технологични стартъпи. Водещите компании от структурата са отличени с редица международни и национални награди - „Сирма Солюшънс" АД е носител на Forbes Business Awards 2012 в категорията „Развитие на бизнеса", а „Онтотекст" АД получава наградите за Иновационно предприятие на 2014 в категорията „Иновационен визионер" и награда от състезанието #NewsHack2014 на британската медийна група Би Би Си (BBC). „Сирма Мобайл" АД е носител на престижната награда за мобилна сигурност SIMagine 2011, а „Сирма Бизнес Консултинг" АД е отличавана двукратно за най-добър ИКТ работодател за 2014 и 2012г. Компанията за инженерен CAD/CAM софтуер EngView Systems Jsc е носител на наградата  European Information Technology Prize .

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »