ЦСКА избра Авал-ин за посредник за борсовото листване

25 юли 2013 - 09:26 |   Прочетена (612) |   Препоръчай (0) |   Коментари (2)

Футболният ЦСКА бърза със задвижването на процедурата за качването на Българска фондова борса (БФБ), въпреки че собствеността на клуба все още не е сменена. Клубът от Борисовата градина вече избра инвестиционният посредник, който да движи първичното публично предлагане (IPO).

Идеята е със средствата от борсовото предлагане на акциите да се покрият задълженията към Lira Investments SA, която предстои да купи акциите от досегашните собственици – сметопочистващата фирма „Титан“.

Тепърва предстои КЗК да се произнесе по въпросната сделка.

Посредник в IPO-то ще е „Авал ин“, съобщи клубът. Дружеството, което е собственост на бившия бившия изпълнителен директор на Българската фондова борса Бистра Илкова е избрано между седем кандидати.

От ЦСКА сочат, че изборът е паднал върху „Авал ин", тъй като това е един от първите лицензирани посредници в България с 18-годишно присъствие на финансовия пазар и тясна специализация в областта на инвестиционното банкиране и консултиране.

"Екипът се състои от висококвалифицирани и утвърдени експерти с дългогодишен професионален опит на капиталовия пазар"

Няма яснота по параметрите на емисията, както и по това дали и в каква степен ще участват в предлагането прословутите 53-ма бизнесмени, дали заявка за спасяването на ЦСКА.

Движещият процесите в ЦСКА Александър Томов заяви, че целта на IPO-то ще е да обезпечи финансово клуба, както и да бъдат върнати средствата, които дава Lira за придобиването на акциите. Интерес имало и от 53-мата бизнесмени, но идеята била акции да могат да купят хиляди.

Пред вестник „Капитал“ анализатори изразяват скептицизъм относно листването, което би превърнало ЦСКА в първия български футболен клуб на борсата, с уговорката, че все още информацията е твърде оскъдна.

"Това е предизвикателство – компания без сериозни активи и без ясна визия за развитие може да разчита само на акционери, които де факто ще са единствено спонсори. Публичният статут има своите плюсове, като например ползите от прозрачността в дейността на компанията и във финансите й. Закупилите акции ще бъдат поставени на равни условия независимо дали искат да помогнат със сто или със сто хиляди лева, коментира пред "Капитал Daily" Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана трейдинг".

Той смята, че инвеститорите няма да имат интерес към подобна емисия. "Инвеститорите на борсата в момента няма да се интересуват от това публично предлагане. Съмненията във финансовата му жизнеспособност и качеството на мениджмънта ще са водещи. Привържениците на футболния клуб вероятно биха били единствените купувачи", добавя той.

На същото мнение е и изпълнителният директор на "Конкорд асет мениджмънт" Петко Вълков. "Професионалните инвеститори няма да проявят интерес, защото по принцип акциите на футболните клубове не са в техния фокус. За мен е изненадващо, че толкова се бърза с листването, при положение че т.нар. сделка за смяната на собствеността още не е приключила. Но по-големият проблем е, че публичното предлагане се прави не за развитието на клуба, а за да се покриват дълговете му", казва той пред "Капитал Daily".

Вълков оценява потенциала на листването от неговата нестандартност: "Принципно идеята е много добра, защото акциите на футболните клубове са от типа емоционални. В такива случаи се очаква феновете да си купят акции не заради очакваните дивиденти, а за да подкрепят клуба. Но според мен точно при тях ще се случи в малка степен и те няма да успеят да запишат акции."

Той все пак оценява, че IPO-то ще има добър ефект върху БФБ заради шума, който ще се създаде. "За самата борса това ще е добра новина. Вестниците ще пишат, ще има гръмки заглавия, интересът ще се повиши. Но ще трябва да почакаме, за да видим крайния резултат", казва Петко Вълков.

Цветослав Цачев обаче е по-скептично настроен по отношение на интереса, но все пак и той вижда положителен имиджов ефект за самата борса. "Фондовият пазар сигурно няма да погледне сериозно към емисията на ЦСКА. Нито ще има отражение на търговията с останалите акции, защото не е показателна за капиталовите потоци и за интереса към борсата като цяло. Тя ще бъде екзотика за инвеститорите, но аз я разглеждам най-вече като инструмент за популяризиране на публичния статут и борсата като цяло",  добавя той.

Не е ясно и дали самият клуб ще успее да получи регулаторна светлина за самото листване.

22.1 млн. лв. беше загубата на ЦСКА за 2011 г., като в края на въпросната година дълговете на клуба са достигнали внушителните 42.8 млн. лв.

 През 2010 г. финансовият резултат също бе отрицателен, малко под 1 млн. лв. За 2009 г. загубата е 11.1 млн. лв., за 2007 г. – 6.66 млн. лв., за 2006 – 0.77 млн. лв. Клубът бе на плюс единствено през 2008, когато бе отчетена печалба от 2.5 милиона лева, при това, както отбелязва вестник „Преса“, не като резултат от добро управление, а след продажбата на двама от най-качествените играчи, носили фланелката на клуба през последното десетилетие, бразилецът Неи и румънецът Петре.

Тоест, само за последните 6 години, клубът е донесъл на акционерите си внушителни загуби на стойност 39 милиона лева.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

сзд
25 юли 2013 - 15:36
1
всички клубове+БФС на борсата
Румата
26 юли 2013 - 10:58
2
Хахах
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »