Изкупните цени на розовия цвят продължават да падат

24 май 2017 - 17:52 |   Прочетена (5309) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Изкупните цени на розовия цвят падат драстично, твърдят от Асоциацията на етерично-маслените растения. 
Изкупните цени на розовия цвят падат драстично и вече достигнаха 3,80 лева за килограм. 

В началото на кампанията розовият цвят се е изкупувал на цена от 4,20 и 4,30 лева/кг. Това каза за БТА Зара Клисурова - председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслените култури. 

Според нея тази година розоберът е малко по-различен от преходните, по простата причина, че ниските температури са забавили развитието на розовите насаждения. 

За разлика от минали година, когато розоберът започваше на 3-4 май, тази година първото бране бе след 15 май, каза още Клисурова. 

Като причини за това тя посочи и частичното измръзване, което е оказало влияние върху първите цветове - те са с деформации и по-леки.

По този начин се създава възможност за еднакво развитие на пъпките, което по думите на Клисурова е довело до ниски добиви в първите дни и бум на цъфтежа след третия ден с прекалено много цвят. Всичко това рефлектира и върху цената, твърди Клисурова. 

Тя добави, че в момента има достатъчно цвят, розоварните са затрупани със суровина и розопреработвателите си позволяват да "бутнат" цената на розовия цвят дори на 3,00 лева/кг. 

Моето мнение е, че тази цена не е достатъчна за розопроизводителите, защото липсата на работна ръка ги принуждава да дават висока надница на розоберачите, коментира тя. 

Според изчисленията й при изкупна цена от 3,00 лева и при цена 1,20 лева за килограм на берач за производителите остават по 1,80 лева и като се извадят разходите им на тях остават някакви стотинки. 

По думите й коментарите за това са еднозначни - по-добре да си берач и да си получиш чисти парите, отколкото целогодишно да се грижиш за насажденията и накрая да получиш стотинки. 

Зара Клисурова добави, че по неофициална информация се очаква изкупната цена да достигне до 2,70 - 2,80 лева/кг и по думите й ако това стане тази кампания няма да бъде успешна за розопроизводителите. 

Тя обяви, че след последните разговори с тях, те са категорични, че ако цената продължи да пада спират беритбата и в розоварните няма да влезе повече нито един розов цвят. След това предупреждение те очакват розопреработвателите да се вразумят и да помислят и за земеделските производители като дадат една разумна цена, която според експертите в бранша е над 4,00 лева/кг. 

Председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслените култури каза още, че ще продължат да настояват пред МЗХ за преференциални плащания за маслодайната роза. Искането е те да бъдат изравнени с останалите земеделски стопани, което по думите й ще покрие част от разходите и така стопаните могат да си позволят и по-ниска изкупна цена. 

На територията на община Карлово розовите масиви са между 6000 и 6 500 дка, като заради добрите приходи през последните години в момента се създават много млади насаждения. 

Клисурова съобщи, че от началото на седмицата студенти от френски колеж от района на Тулуза са на стаж в розовите насаждения на карловското село Каравелово.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »