Иран иска евро, а не долари за петрола си

07 февруари 2016 - 19:49 |   Прочетена (3285) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

Иран иска да възстанови десетки милиарди долари, които купувачи на петрола му, като Индия, му дължат, в евро, като в същото време ще се опита да реализира новите продажби на суровината в единната валута, за да намали зависимостта си към щатския долар, съобщава Ройтерс.

Източник на агенцията от National Iranian Oil Co (NIOC) казва, че Иран ще реализира в евро новите си договори, с компании като френския гигант Total, испанската рафинерия Cepsa и Litasco, търговското подразделение на руската Лукойл.

„Във фактурите си включваме клауза, че купувачите на петрола ни трябва да плащат в евро, като се отчита обменния курс между долара и еврото в момента на доставка” – казва източникът.

Техеран е заявил също така на търговските партньори, които му дължат милиарди долари, че иска да се разплатят по задълженията си в евро, а не в долари.

На Иран бе позволено да възстанови част от средствата, замразени при санкциите срещу страната, в други валути, като омански риал и валутата на ОАЕ – дирхам.

Прехвърлянето на продажбите в евро е логична стъпка, предвид това, че ЕС е основен търговски партньор за Иран.

„Много европейски компании се втурнаха в Иран, да търсят бизнес възможности, така че е логично страната да иска приходи в евро” – казва Робин Милс, изпълнителен директор на базираната в Дубай Qamar Energy.

От години Иран оказва натиск за това еврото да замени долара като основна валута в международната петролна търговия. През 2007 Техеран не успя да убеди останалите страни от ОПЕК да изоставят разплащанията в долара, който тогавашният президент Махмуд Ахмадинеджад нарече „неструващо нищо парче хартия”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »