Петролът продължава да поевтинява

21 декември 2015 - 09:43 |   Прочетена (3428) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Петролът от сорта брент падна до нива, виждани за последно през 2004 година днес, слизайки дори под дъното, достигнато през финансовата криза от 2008, заради подновилите се страхове за пренасищане на световния пазар със суровината. Производството остава близо до рекордни стойности, а предстои изкарване и на нови обеми, от САЩ и Иран.

Фючърсите на брента паднаха днес с близо 2%, до 36.17 долара за барел, най-ниското ниво от 2004 година и под нивото от 36.2 долара, достигнато в навечерието на Коледа през 2008.

Фючърсите на сорта West Texas Intermediate паднаха днес, в един момент от сесията, с 33 цента, до 34.4 долара, близо зо стойността от петък, която е дъно за 2015.

И двата бенчмарка губят близо две трети от стойността си от средата на 2014 насам.

Анализатори коментират, че силният долар, след повишаването на лихвата миналата седмица от Фед, който прави консумацията на петрол по-скъпа за страните с недоларови валути, както и увеличаването на броя на петролните кладенци в САЩ, натежават над цените на петрола.

“Бройката на сондите в САЩ се възстановява миналата седмица, със 17, до 541, с което слага край на четири седмици на намаления. Увеличението, дори при ниски цени на петрола, подсказва, че шистовите производители са ангажирани със запазването на нивата на добива. Устойчивите данни за производството се отразяват в нарастващите запаси на САЩ, които скочиха до 491 милиона барела, най-голямото количество за този момент на годината от 1930” – се посочва в коментарите на инвестиционните банки Goldman и ANZ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »