Търсенето на злато е продължило да намалява

14 май 2015 - 13:57 |   Прочетена (1197) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Търсенето на злато е продължило да намалява през първото тримесечие, във време, когато скъпоценният метал не успява да върне блясъка си сред купувачите, а икономическият растеж е слаб, а фондовите борси не спират да растат.

За първите три месеца на годината общото търсене достига 1079 метрични тона, като пада с 1% спрямо същия период на предходната година и е под петгодишното средно количество от 1114 тона, съобщи Световният съвет по златото в тримесечния си доклад.

Въпреки волатилния старт на годината, цените на златото приключиха тримесечието на нивата, на които го започнаха, около 1183 долара за унция.

За същия период фондовите борси в Азия, регионът, който е най-големият потребител на скъпоценния метал, отчетоха ръст от 6%, на база на индекса MSCI Asia-Pacific Index, което допълнително помрачи привлекателността на метала.

„Покачващите се фондови пазари през първото тримесечие „изядоха” от търсенето на злато в Китай, както по отношение на инвестиционното злато, така и при бижутата” – пише в доклада си Световният съвет по златото.

Бенчмаркът на китайската фондова борса Shanghai Composite отчете ръст от около 15% през тримесечието.

„Въпреки че е не е напълно инвестиция, има силен инвестиционен мотив при покупката на бижута, което през тримесечие отслабна, като тенденция, заради обръщането на китайците към фондовата борса...”

Потребителското търсене на бижута в Китай, най-значителният компонент от цялостното търсене, пада с 10% до 213 метрични тона, като темпът му е по-висок от този на пониженията в глобален план. Глобалното търсене на бижута пада с 3%, до 601 метрични тона.

Въпреки че китайците са намалили покупките си, страната продължава да е пазар №1 за метала.

В Индия търсенето на бижута е в размер от 151 метрични тона, или ръст от 22% на годишна база, след необичайната слабост през първото тримесечие на миналата година.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »