САЩ губи битката на петролния пазар, но не и войната...

13 май 2015 - 12:48 |   Прочетена (919) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Щатските производители на петрол изглежда губят битката с ОПЕК за пазарен дял на петролния пазар, но войната едва сега започва, предупреждава Международната енергийна агенция.

„В предполагаемата битка между ОПЕК и щатския шистов сектор, последният мигна първи” – пише базираният в Париж институт в месечния си анализ за пазара.

„След месеци на намаляване на разходите и 60-процентов срив на функциониращите сонди в САЩ, неспирното нарастване на предлагането при щатския шистов нефт изглежда спада”.

Цената на петрола падна от 120 долара за барел миналия юни до 45 долара през януари тази година, макар оттогава да се възстанови до 60 долара за барел.

Драматичното падане на цените се дължеше както на намалялото търсене, така и на силния долар и на процъфтяващия щатски шистов добив, отбелязва МЕА.

Нежеланието на ОПЕК да намали производството, обаче, също бе основна причина за понижението. Това накара много анализатори да коментират, че на пазара се води война „кой ще мигне пръв”.

И изглежда щатските шистови производители бяха тези, които се поддадоха на напрежението. През последните месеци производителите намаляваха обема на операциите си, а аналитичната фирма Baker Hughes отчете в петък, че бройката на работещите сонди пада за 22-ра поредна седмица.

Но МЕА отчита днес, че битката далеч не е свършила, а едва сега започва за ОПЕК.

Руските петролни компании се справят добре, бразилската държавна петролна фирма е „успешна”, а производството на Китай, Виетнам и Малайзия също отчита здрави ръстове.

„Вероятно ще е преждевременно да казваме, че ОПЕК печели битката за пазарния дял” – отчита МЕА.

„Ходът на основните членове на групата, от Персийския залив, миналия ноември, в защита на цените на петрола, бе само първа стъпка от плана за реално увеличение на добива и агресивно инвестиране в производствен капацитет”, сочи енергийният научен център.

Вчера стана ясно, че добивът на Саудитска Арабия, ключов член на петролния картел, е достигнал рекордни нива.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »