Пшеницата у нас поевтиня с 24% за година

01 април 2015 - 12:09 |   Прочетена (694) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Макар и необичайно за зимата, тази година цените на зърнените култури падат в целия свят, информираха Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) и Антонина Белопитова, директор в ССБ, цитирани от БТА.

Според Симов спадът в цените е обусловен от добрата реколта миналата година, увеличаване на преходните запаси от пшеница с десет милиона тона до най-високите досега нива от 198 милиона тона, както и поевтиняването на петрола.

Световният съвет по зърното прогнозира следващата реколта да е по-слаба - очаква се да бъдат ожънати 709 милиона тона пшеница при 719 милиона тона миналата година. През 2014 година реколтата обаче беше на историческо най-високото си ниво, подчерта Васил Симов.

На годишна база цената на пшеницата пада с 24 процента в САЩ, с 31 на сто във Франция и с 27 процента в Германия. Поевтиняването на пшеницата в България в доларово изражение е с 24 процента, а в лева е само с три процента, заради поскъпването на долара, каза Антонина Белопитова.

В Унгария пшеницата поевтинява с 22 процента, а в Украйна - с 27 на сто. Световният съвет по зърното прогнозира реколтата от пшеница в Европейския съюз да е 147 млн. тона при добив от 156 млн. тона през 2014 година.

Очакванията са реколтата от пшеница в Русия да е 51.4 млн. тона, в Украйна - 19.5 млн. тона, а в България - 4.34 млн. тона. Реколтата ще е напълно достатъчна за собствени нужди и за износ. Допреди няколко години приемахме за нормално реколта от от 3-3.5 млн. тона, каза Васил Симов.

Въпреки песимистичните прогнози за ескалиране на кризата между Украйна и Русия, износът на зърно и на двете държави продължава да бъде интензивен и необезпокояван от военните действия. Миналата година Украйна изнесе 10 млн. тона пшеница, а Русия - 26 млн. тона каза Васил Симов.

У нас брашно тип "500" на годишна база не променя цената си - тя остава 76 стотинки за пакет от един килограм без ДДС, съобщиха от ССБ.

Световният съвет по зърното очаква реколтата от царевица тази година да е в порядъка на 940 милиона тона, с 50 милиона тона по-малко от 2014 година когато е отчетена най-високата реколта в човешката история - 990 милиона тона.

Цените на царевицата се влияят силно от петрола, защото тази култура се използва за производството на биодизел. Само в САЩ 35 процента от царевицата се използва за биогориво. На годишна база цената на царевицата пада в САЩ с 22 процента, в Унгария - с 34 процента и във Франция - с 31 процента. В България през март тази година царевицата се търгува на цени 270 - 300 лева за тон, а преди година в порядъка 300 - 340 лева за тон без ДДС.

Маслодайният слънчоглед е единствената култура, която леко поскъпва на годишна база. У нас обаче слънчогледът се продава на цени от март миналата година. Очакванията на експертите са тази година реколтата от слънчоглед да бъде по-слаба с около 3 милиона тона. Реколтата от слънчоглед в България ще бъде 1.725 млн. тона при 1.872 млн. тона през 2014 година.

На годишна база цената на олиото в Ротердам пада с 12 процента, а в България - с четири процента. На борсите у нас слънчогледовото олио се търгува средно по 1.6 лева за бутилка от един литър при 1.67 лева преди година.

Реколтата от рапица в света ще остане в порядъка на 71.3 млн. тона. В ЕС ще бъдат събрани около 21 млн. тона рапица при 24 млн. тона преди година. Падането на добива е заради по-малко засетите площи в ЕС. Еврокомисията забрани пръскането на посевите от рапица с химикали, защото се оказа, че те убиват пчелите. Това принуди стопаните да избягват да засаждат рапица.

Цената на суровата захар на борсата в Ню Йорк пада на годишна база през март с 31 процента до 270 долара за тон, а на рафинираната захар в Лондон - с 24 процента - до 360 долара за тон. В България цената на рафинираната захар в пакети от един килограм пада на едро от 1.24 лева преди година - до 0.99 лева в края на март 2015 година.

На годишна база цена на петрола се срина с 50 процента от 108 долара за барел - до 56 долара за барел. През февруари е отчетено леко поскъпване на цената на петрола, заради кризата в Йемен, посочи Васил Симов.

Горивата, търгувани на ССБ, също поевтиняха, но в по-малка степен. През март дизелът поевтинява на годишна база с 12 процента до 1875 лева за 1000 литра, а цената на бензина пада с 13 на сто до 1873 лева за 1000 литра без ДДС.

През март на борсата в Лондон се отчита поевтиняване на калая с 25 процента, на никела с 16 процента, на медта с 8 процента и на оловото с 11 процента, съобщиха от ССБ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »