НАП-Пловдив започна проверки по пазари и тържища

16 септември 2014 - 16:09 |   Прочетена (586) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

От борсата в пазарджишкото село Огняново започнаха проверките на НАП-Пловдив по пазари и тържища за плодове и зеленчуци. Заедно с Агенцията по безопасност на храните инспекторите следят дали се отчитат всички приходи от продажби, спазват ли се изискванията за внос от трети страни и налице ли са нужните сертификати и документи, предава БНР.

В момента на борсата в Огняново вносна продукция почти липсва, продават предимно дребни производители от региона.

Още в началото проверяващите попаднаха пред наредените касетки с грозде на Сюлейман Пингов от село Огняново, но Гоцеделчевско. Избрал е борсата край Пазарджик, защото в техния район заради гръцкия внос цената на килограм десертно грозде е паднала на 80 стотинки за килограм, а тук го продава за лев и двадесет. Оказа се обаче, че не може да представи документи, като обясни, че са в колата на колегата му, но той още не е пристигнал, разказва радиото. 

„Изкарали сме 100 килограма грозде. Не можем да го продадем. Вложил съм 1000 лева. За 200 лева тук погледни какво става”, казва пред репортера Пингов.

„В случая човекът няма документи за регистриран земеделски производител, тоест не може да представи пред НАП регистрационна карта като такъв. Твърди, че продава стоката на земеделски производител, тоест той е нещо като посредник, и се оказа, че той не е регистриран земеделски производител. Влиза в ролята на прекупвач, което съответно води след себе си задължението да има фискално устройство. В случая той няма такова”, коментира Божана Илиева – говорител на НАП-Пловдив.

Така на първия проверен на борсата в Огняново беше съставен протокол от проверката със съответните предписания. В едноседмичен срок той трябва да представи изискваните документи. В противен случай ще бъде санкциониран, обяснява радиото.

Борсата в Огняново е редовно проверявана и повечето от земеделските производители са изрядни, казаха инспекторите от Агенцията по храните. Един от тях е Игнат Николов от Мирянци, който от 15 години произвежда зеленчуци, но казва че е регистриран едва от 4 години.

„Плащаме си всички данъци, осигуровки”, допълва Николов.

При проверките, които ще бъдат интензивни до края на годината, се следи също за наличието на етикети и за изрядност при работата с фискалните устройства.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »