Индия договори вноса на уран от Австралия

05 септември 2014 - 15:36 |   Прочетена (880) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Забавящата се австралийска уранова индустрия получи подкрепа днес, след като стана ясно,че Канбера и Ню Делхи са одобрили износа на уран за азиатската страна, който ще подпомогне крехкото възстановяване в сектора.

Договорът, който ще бъде официално подписан от премиерите Тони Абът и Нарендра Мори, дава достъп до скоростнорастящия индийски пазар за производители като BHP Billiton и Energy Resources of Australia, 68% от която се контролират от Rio Tinto.

Абът е първият световен лидер, който е поканен на пълна държавна визита в Ню Делхи, след изборната победа на Моди през май, в ход който подчертава голямото значение на връзките между двете държави.

Търговията между тях се утрои за последното десетилетие, като достига 15.2 милиарда австралийски (14.2 милиарда щатски) долара, благодарение основно на ръста в търсенето от Индия на австралийски въглища и други суровини.

Двустранните отношения се разведриха след 2012, когато тогавашното лейбъристко правителство в Канбера отмени забраната за износ на уран за Индия.

Днешната сделка идва след доста предпазни мерки, целящи да гарантират, че суровината ще се използва в ядрената енергетика, а не за оръжейната програма на страната. Анализатори изчисляват, че Индия има близо 100 ядрени бойни глави.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »