Перу е на път да стане №2 в добива на мед в света

26 август 2014 - 14:16 |   Прочетена (1240) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Перу е на път да стане производител №2 на мед в света, след съседно Чили, благодарение на предстоящи добивни проекти за 20 милиарда долара на китайски компании, коментира пред „Файненшъл таймс” висш правителствен чиновник.

Придобиването за 7 милиарда долара от миналия месец на медодобивния проект Лас Бамбас, който Glencore продаде на дъщерното дружество на китайската Minmetals MMG, утвърди връзките между двете страни, в момент когато Пекин търси начини да си гарантира все повече ресурси, с които да направлява икономическия си растеж.

Сделката за Лас Бамбас означава, че проектите с китайски инвеститори  вече имат дял от над една трета от всички нови добивни проекти в Перу, оценявани от страната на общо 61 милиарда долара.

Въпреки че компании от САЩ, като Newmont Mining и Freeport-McMoRan, са сред най-големите инвеститори в перуанския добивен сектор, китайците вече имат огромен дял, като изпреварват проектите на компании от САЩ и Канада, взети заедно.

Елеодоро Майорга, министър на енергетиката и добивната промишленост, коментира: „Имаме отлични отношения с китайците. Китай еволюира като партньор. Има повече откритост, не само на финансово ниво, но и по отношение на търговската и социалната отговорност”.

„Вече не е традиционният, правителствен, чиновнически Китай, а са мултинационални компании, които играят пазарната игра”, казва министърът.

Перу очаква да добави по 1.2 милиона тона добив от мед до 2016, по думите на заместник-министър Гийермо Шино. По този начин страната ще изпревари Китай, който в момента е №2 в добива.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »