В Калининград замениха полското грозде с малайзийско

18 август 2014 - 09:23 |   Прочетена (672) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Калининградска област е получила първите партиди стоки от страни, които не са обхванати от руското ембарго, информира ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местните власти.

„Появиха се малайзийско грозде, ябълки и домати от Сърбия, които по външен вид са абсолютно същите като тези, които по-рано идваха от Полша", сочи Светлана Куманьова от калининградската митническа служба.

За по-бърза обработка на товарите на митницата е създадена специална оперативна група, която всекидневно контролира работата на митническите постове.

Според данни на регионалното правителство стоките, обхванати от ограниченията, са 15.8 процента от общия обем на вноса на областта. От страните, срещу които Русия въведе т. нар. oтветни санкции, идват 34 процента от общия обем на вноса.

Според Андрей Романов, ръководител на Съюза на промишлениците и предприемачите на Калининград, предприятията, които зависят от вноса, ще имат нужда от максимум три месеца, за да осигурят нови източници и да заместят изцяло стоките, попаднали под забраната на Москва.

Според експерти в магазините няма да има недостиг на стоки, като евентуално асортиментът ще се измени, но без съществен растеж на цените. Специално създадена група към регионалното правителство следи за наличието на продукти в магазините, както и за ценовото равнище. Засега не се наблюдава рязко поскъпване на стоки в магазините, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »