56-процентовият скок в цената на никела доведе до размразяването на проекти

12 август 2014 - 11:46 |   Прочетена (688) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Забраната от Индонезия на износа на никелова руда резонира глобално, като цените се покачват до най-високите стойности от 2012, карайки компании като Avebury Nickel Mines и Poseidon Nickel да рестартират операции в изоставени мини.

Базираната в Пърт Avebury планира да отвори наново мина в Тасмания, шест години след „замразяването” й.

Poseidon пък се готви да отвори мина в Западна Австралия, докато Panoramic Resources Ltd вероятно ще отвори мината си „Коперник” в същия австралийски щат.

Още глобални добивни компании вероятно ще рестартират производства, предвид благоприятните цени, според ОАО Норилск Никел, най-големият световен производител на метала.

Никелът, който се използва при неръждаемата стомана, скочи с 56% тази година, до 21 625 долара на метричен тон, след като Индонезия спря износа през януари, за да принуди инвестициите в местни преработвателни съоръжения.

Въпреки че рестартираните мини, като тази на Avebury ще добавят към производството, допълнителната продукция няма да е достатъчна да предотврати дефицита на пазара на никел, като Goldman Sachs Group и BNP Paribas прогнозират по-високи цени.

„Австралия определено е в челото на потенциала за рестартиране на мини”, коментира Стивън Бригс от BNP Paribas. Бригс е вторият най-успешен анализатор, в прогнозирането на цената на метала. „Никелът е един от водещите ми залози”, коментира той на 4 август, като добавяше, че не изключва цена от 25 000 долара за тон.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »