Русал очаква търсенето на алуминий от Китай да се възстанови

12 ноември 2012 - 11:25 |   Прочетена (704) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

ОАО Русал, най-големият световен производител на алуминий, съобщи днес, че очаква възстановяване на поръчките в края на годината, заради повишеното търсене от Китай.

Слабото търсене на суровината, на пазар, страдащ от свръхпредлагане, тежи доста на производителите, сред които и Русал и Aluminum Corp of China. Цените падат с 10% от началото на годината и доведоха до това Русал да отбележи най-голямата си загуба за тримесечие от листването си на борсата през 2010.

Перспективите, обаче, може да се подобрят през последното тримесечие, сочат от листваната в Хонконг руска компания.

Русал сигнализират, че е налице подем в търсенето от Китай, който е най-големият световен потребител на алуминий, като от компанията се уповават и на спекулациите, че китайското правителство ще подкрепи мащабните инфраструктурни проекти и ще започне ново трупане на резерви от метала, както стана през 2008 и 2009.

Контролираната от руския олигарх Олег Дерипаска компания коментира в доклада за дейността си, че е оптимистична също и заради растящото търсене на метала от Северна Америка. Алуминият се ползва при кутийките за напитки, в самолетостроенето и при производството на iPad, припомня Ройтерс.

„Подемът ще се оглавява от силно възстановяване на Китай, устойчив автосектор в САЩ, както и от новите монетарни стимули, предприети от глобалните централни банки, в подкрепа на икономическия растеж и на финансовите пазари“, казват от Русал.

Русал сочат, че очакват Китай да е пазарът на алуминий, който да расте най-силно тази година – с 9%, следван от Индия със 7% и Северна Америка – с 6%.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »