Аржентина ще одобри генетично модифицирани соеви семена на Bayer

22 август 2011 - 11:12 |   Прочетена (754) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Аржентина ще одобри тази седмица употребата на генетично модифицирани соеви семена, произведени от германската компания Bayer, като част от опитите на страната да увеличи земеделската си продукция, съобщи през уикенда водещ държавен служител.

Bayer приветстваха потенциалното одобрение, но компанията не уточни кога възнамерява да комерсиализира семето Liberty Link и хербицид в Аржентина.

Южноамериканската страна, която е един от водещите производители на соя, месо и олио в света, от години приветства употребата на генетично модифицирани технологии в опитите си да гарантира търсенето на храни в глобален мащаб и да се възползва от високите цени на зърното.

„Решихме да одобрим новия генетично модифициран соев продукт и вярваме, че с това допринасяме за конкурентноспособността на този сектор“ – коментира министърът на земеделието на страната Лоренцо Басо пред Ройтерс.

„Ще видим дали Bayer ще реши да го изкара на пазара. Това си зависи от компанията“ – коментира той.

Продуктът обещава високи добиви от соя в части от страната, където е трудно да се сади генетично модифицираната соя Roundup Ready, на щатската Monsanto, която бе одобрена за употреба в Аржентина още през 90-те.

Monsanto вече преговаря с аржентинските фермери, желаещи да ползват новата Roundup Ready 2 Yield.

Аржентина отглежда 5 пъти повече соя, отколкото преди 20 години, като земеделието подпомага една от най-бързорастящите икономики в двете Америки. Почти цялата отглеждана в страната соя е генетично-модифицирана.

Аржентина е третия по големина световен доставчик на соя и №1 на соево олио.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »