"Сирма груп" ще търси още 40 млн. лв. от борсата

07 май 2018 - 22:22 |   Прочетена (7560) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Българската технологична компания "Сирма груп" ще търси още 40 млн. лв. от борсата. Тя ще издаде нови 39 573 679 броя безналични акции с право на един глас и номинална и емисионна стойност от 1 лв. Това става ясно от документи, подадени към Комисията за финансов надзор.

Решението е било прието от съвета на директорите на 2 май. В оптимален вариант капиталът може да бъде увеличен от 59.3 млн. лв. в момента до 98.9 млн. лв, предава „Капитал“. За да бъде предлагането успешно, ще трябва да бъдат записани половината от акциите, в който случай капиталът ще бъда увеличен само със стойността на записаните активи. Посредник по увеличението е ПФБК.

В момента акциите на холдинга се търгуват при цена, почти равна на емисионната - 0.98 лв.
Всички нови книжа ще бъдат от един клас - обикновени, безналични, поименни с право на един глас в общото събрание на акционерите, право на дивидент и на ликвидационен дял, съразмерни с номиналната стойност на акцията.

Средствата от борсата ще бъдат използвани за изпълнение на стратегията за развитие – разширение на портфолиото от продукти и реорганизация на корпоративната структура. Част от средствата ще отиде и за маркетинг и популяризиране на новите продукти на "Сирма груп".

"Сирма груп" обяви намерението си за увеличение на капитала в стратегията за развитие на компанията до 2022 г. В нея бе вписано още, че холдингът ще търси постоянен двуцифрен годишен ръст на приходите, а до 2022 г. групата трябва да достигне 120 млн. евро продажби.

Операцията по увеличение ще е интересна и като тест за инвеститорите. "Сирма груп" постоянно подобрява резултатите си, но това не се отразява на капитализацията й след листването на борсата. За сравнение - при първичното предлагане в края на 2015 г. цената на заспиване на акциите беше 1.20 лв и тогава компанията набра 11.4 млн. лв.

Според консолидирания отчет на "Сирма груп холдинг" общите приходи на групата за 2017 г. са били малко над 52 млн. лв., което е ръст от 25% спрямо предходната година. Нетната печалба е 6.2 млн. лв. През следващите четири години дружеството ще се фокусира и върху създаването на нови когнитивни продукти, както и блокчейн алгоритми за банковия сектор и киберсигурност.

От началото на годината акциите на компанията са загубили над 10% от стойността си, а за последната година цената на книжата са с над 15% надолу. Пазарната капитализация към момента е 58 млн. лв.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »