"Булгартабак" затваря и босненската си фабрика

27 февруари 2018 - 10:19 |   Прочетена (10841) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Два месеца след като затвори почти напълно българското си производство, "Булгартабак", чиято собственост се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, планира да затвори и фабриката си в Баня Лука, която се намира в Република Сръбска, част от Босна и Херцеговина, пише българското бизнес издание capital.bg.

Според медията, представители на холдинга ще пътуват до Баня Лука днес, за да разяснят за пореден път плановете си да закрият мощностите и да оставят 100 работници без работа. Информацията се позовава на публикации в босненските медии. Синдикатите в дружеството са организирали среща на представителите на "Булгартабак" с правителството и настояват фабриката да не се затваря.

Новинарският портал сapital.ba съобщава, че причината е сделката с British American Tobacco от миналия април. Тогава бяха продадени основните търговски марки на "Булгартабак", а ВАТ има право да ги произвежда и продава в България, Адриатическия регион и Русия. Според договора с ВАТ до 2019 г. марките ще бъдат произвеждани само в "Благоевград БТ" и явно 130-годишното босненско предприятие остава без поръчки.

Босненският сайт съобщава, че служителите са били информирани за предстоящото закриване и им е било казано, че "Булгартабак" вече не е част от тютюневата промишленост. Бил е сменен и предишният изпълнителен директор, а новият бил натоварен със задължението да им съобщи за затварянето.

"Ние се обърнахме към правителството, за да предотвратим затварянето на завода", коментира председателят на профсъюза в завода Мирослав Маринкович. Той допълва, че при покупката на фабриката през 2013 г. "Булгартабак" са се задължили да запазят 250 работни места и най-малко пет години да поддържат дейността на фабриката. Междувременно обаче половината работници са съкратени, а за петте години като собственик "Булгартабак" са докарали само две нови машини във фабриката.

Още през 2016 г. бил затворен един от основните цехове – за тютюнообработване. Така синдикатите разчитат на правителството да предяви претенции за неспазване на договора за покупка и да принуди "Булгартабак" да не затваря фабриката.

В края на миналата година цигареният холдинг съкрати половината от служителите си в благоевградския завод, а в тютюневата фабрика в Плевен остави на работа 12 души. Софийското предприятие беше затворено още през 2016 г.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »