Акционерите в Албена АД недоволстват от зачеркването на дивидентите

01 юли 2017 - 08:21 |   Прочетена (8098) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Акционерите на Албена АД ще забравят за дивидентите в следващите години, тъй като дружеството ще се фокусира върху инвестиции, резултатът от които ще бъде усетен в следващите 5 до 7 години. Това става ясно от протокола от провелото се на 25 юни общо събрание на акционерите, публикуван чрез БФБ - София.

Промяната в курса обаче не е приета без вълнения. Липсата на дивидент за акционерите от печалбата за 2016 г. е станала повод за противоречия и размяна на остри думи между акционери и ръководството на компанията по време на събранието.

От публикувания протокол от събрание става ясно, че решението да не бъде раздаден дивидент е провокирало несъгласието на някои от присъстващите. Темата е повдигната от представител на акционера Ивелина Грозева, която през 2016 г. бе освободена от ръководството на дружеството. Представителят е поставил въпросите как управлението на дружеството смята да развива Албена АД, кога неразумните разходи ще спрат, защо не се изплащат дивиденти и защо се разпродават качествени активи. 

„Истинският резултат за акционерите е покачването на цената на акциите от 45 лв. миналата година до 65 лв. към момента, а не се изразява в даването на дивидент“, коментира в отговор на поставените въпроси изпълнителният директор Красимир Станев. Той обясни, че водещото за ръководството на дружеството е не индивидуалната нужда от дивидент на отделния акционер, а спазването на политика, която като цяло да облагодетелства акционерите.

По думите му генерираните към момента средства се реинвестират в активи, които да увеличават приходите на оперативната дейност на дружеството. Затова инвестиционната програма на компанията за 2016 г. е за около 9 млн. лв. , а тази за 2017 г. е за повече от 50 млн. лв. „Инвестира се изцяло в нарастване на висококатегорийните обекти на Албена“, заявява Станев.

Той отбелязва още, че пред дружеството предстои нов период в политика на активно инвестиране в материалната база, като резултатите ще се усетят от акционерите в следващите 5 до 7 години.

Изпълнителният директор на дружеството уверява, че акционерите трябва да са спокойни, тъй като развитието на компанията в средносрочен и дългосрочен план е в правилна посока. По думите му политиката в следващите години ще включва реализирането на инвестиционни програми без изплащане на дивиденти.

Така печалбата за 2016 г. в размер на 15 886 318,50 лв. ще бъде отнесена по баланса на дружеството в неразпределена печалба.

За сравнение, дивидент бе разпределен през 2016 г. (0,45 лв. на акция), през 2014 г. (0,5 лв.), през 2013 г. (0,75 лв.), през 2012 г. (0,25 лв.), през 2011 г. (0,35 лв.), през 2010 г. (0,5 лв.) и 2007 г. (0,5 лв.).

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »