Трите най-големи европейски борси имали интерес към БФБ

31 юли 2014 - 09:24 |   Прочетена (1204) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Трите най-големи европейски борси заявиха интерес за участие в приватизацията на Българската фондова борса (БФБ). Това обяви вицепремерът по икономическата политика Даниела Бобева след последното заседание на правителството в сряда, цитира я Медиапул.

Тя отчете като успех в работата на кабинета продължаването на приватизацията, въпреки че правителството на Пламен Орешарски реално не е стартирало нито една процедура, а други като тази за продажбата на БДЖ "Товарни превози" отмени.

Бобева не пожела да посочи имената на тримата кандидати за акциите на БФБ-София. При предишната процедура по времето на ГЕРБ, която не беше финализирана, като кандидат купувачи се сочеха London Stock Exchange, Deutsche Boerse и виенската CCE Stock Exchange Group.

Кабинетът "Орешарски" имаше амбицията да продаде 50.0542% от капитала на БФБ и 43.70% от "Централен депозитар" на частни инвеститори с надеждата да се съживи капиталовият пазар у нас.

Нови, интересни и динамични компании почти липсват, а борсовата 2014 г. досега ще се запомни единствено с неуспешната емисия за набиране на капитал за футболния клуб на ЦСКА.

"Би било много хубаво, ако успеем да продадем фондовата борса. Българският капиталов пазар се развива неблагоприятно в последните години и придобиването му от европейски инвеститор би дало голям тласък на развитие", бяха думите на Бобева в края на 2013 г., когато Агенцията за приватизация обяви процедура за избор на оценител на БФБ и на "Централния депозитар".

През февруари за оценител беше избран консорциумът "Камбуров-Юропиън Програм Адвайзъри-Мейн Кепитъл". Неуспял кандидат обаче обжалва решението и все още се чака произнасянето на Върховния административен съд за да се отпуши процедурата.

В сряда Бобева съжали, че ожалването на процедурата е забавило продажбата на борсата.

Опит за продажба на БФБ-София беше направен и при правителството на ГЕРБ. Процедурата обаче бе спряна от тогавашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков на 20 февруари 2013 г. - в същия ден, в който  кабинетът "Борисов" подаде оставка. Мотивите на финансовото министерство бяха заради  променената инвестиционна обстановка в страната, припомня Медиапул.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »