"Монбат" обмисля да продаде завода си в Сърбия

02 юли 2014 - 09:51 |   Прочетена (785) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Производителят на акумулатори"Монбат" обмисля да продаде завода си за рециклиране в Сърбия, става ясно от изказване на председателя на Съвета на директорите на дружеството Атанас Бобоков пред акционери по време на общо събрание, проведено в понеделник, 30 юни.

Бобоков е обяснил, че в момента фабриката не работи заради липса на суровина, а също и заради оказвания политически и конкурентен натиск, предава „Капитал Daily”.

Акционерите са били запознати и с опасността от неизпълнение на заложените цели в бизнес плана, които могат да се материализират ако цената на оловото се запази на сегашните си ниски нива, става ясно от протокола от общото събрание.

Заводът на "Монбат" в Сърбия бе открит през 2010 година, като инвестицията в него възлизаше на 12 млн. евро. Плановете бяха във фабриката да се преработват годишно 15 - 16 хил. тона олово и оловни сплави, които в последствие да се реализират на европейския пазар.

Рециклиращата мощност бе стратегическа за групата, тъй като оловото е основна суровина за производството на акумулаторни батерии и ценовите движения на международните пазари оказват влияние върху рентабилността на "Монбат".

"Заводът в Сърбия не работи поради липса на суровина и съответно поради политическия и конкурентен натиск, който ни беше оказан в последните няколко години. В тази връзка сме взели решение да се пристъпи към неговата продажба в бъдеще", е казал Атанас Бобоков в отговор на въпрос на акционер.

Председателят на Съвета на директорите е допълнил, че заводът на "Монбат" в Румъния работи на 90% от мощността си, но заради предстояща технологична профилактика годишният му капацитет ще спадне до 85%.

По време на общото събрание на акционерите е станало ясно, че ниската цена на оловото може да се отрази неблагоприятно върху изпълнението на прогнозата в бизнес плана на "Монбат" за 2014.

 Тя предвиждаше достигане на нетни приходи от продажби в размер на 316.8 млн. лв. и нетна печалба в размер на 37.1 млн. лв.

"Към момента средната цена на оловото е около 1 532 евро на тон, а както знаете, нашите прогнози са изготвени при прогнозирана цена на оловото от 1 700 евро на тон", е посочил Бобоков, допълвайки, че колкото е по-висока цената на оловото, толкова по-висока е рентабилността на компанията.

Затова, за да се предпази от ценовите влияния, ръководството на компанията е взело решение при ниски цени на оловото суровината да не се продава на трети лица, а да се трупат запаси и да се използват целенасочено в производството.

Пред акционерите на общото събрание ръководството е отчело свиването на консолидираните приходи от продажби с 8% до 60.3 млн.лв. Въпреки това печалбата на дружеството се покачва от 4.8 млн. на 5.7 млн. лв. в края на март, според отчета му. Според Атанас Бобоков тези резултати са отражение на целева преориентация на компанията, като последните стремежи са насочени към пазарите в Северна Африка. Успехи са регистрирани на пазара в Израел, Ливан, Саудитска Арабия е станало ясно още на общото събрание. 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »