Слабата рубла влоши приходите на „Елхим – Искра” АД

29 април 2014 - 10:49 |   Прочетена (689) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Производителят на акумулатори „Елхим – Искра” АД реализира за първите три месеца от настоящата година приходи от продажби за 6.72 милиона лева, което е изоставане от 5 % спрямо приходите от продажби за същия период на миналата година. Основно изоставането се дължи от намаление  на  износа на дружеството.

През отчетното тримесечие намаляват продажбите на акумулаторни батерии в Украйна и Русия.  Събитията в Украйна от края на миналата година се отразиха изключително негативно на продажбите на дружеството в този регион, сочат от дружеството. Рязкото обезценяване на руската рубла спрямо еврото, следствие от конфликта в Крим, доведе до намаляване на продажбите на дружеството в Русия.

Обявените, в годишния доклад за дейността на Елхим – Искра АД за 2013 г., прогнози за годишен ръст от 8 % в приходите от продажби ще бъдат преосмислени и корегирани, но изминалите три месеца от началото на годината са твърде кратък период за по-точна корекция на прогнозата, посочват от компанията.

Прогнозите на мениджърския екип на „Елхим – Искра” АД за следващото тримесечие на 2014 г. са за запазване на тенденцията от първо тримесечие на спад на приходите от продажби, спрямо второ тримесечие на 2013 г., като очаквнията са за резултати близки до тези от първо тримесечие по отношение на приходите от продажби.

Въпреки влошения пейзаж при продажбите, компанията подобрява рентабилността си и излиза на нетна печалба от 247 хиляди лева за тримесечието, при печалба от 76 хиляди лева година по-рано.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »