Инвеститорът в „Приста“ иска да влезе директно в „Монбат“

19 декември 2013 - 11:15 |   Прочетена (1290) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Регистрираното в Холандия дружество "Приста Холдко кооператиф" иска да придобие 20.78% от капитала на българския производител на акумулатори "Монбат", стана ясно от съобщение за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията.

Купувачът вече е миноритарен акционер с 30% в "Приста ойл груп" - холдинговата група за производство на моторни и индустриални масла и на акумулатори, която остава мажоритарна собственост на създателите си - братята Атанас и Пламен Бобокови.

Сделката реално не представлява промяна в собствеността, а просто техническо преместване, затова исканото одобрение от антимонополната комисия е леко странно, пише вестник „Капитал“.

От предишни решения на КЗК и от обявената информация от инвеститорите преди година и половина може да се съди, че в "Приста Холдко кооператиф" - Холандия, собственици с равно участие са регистрираният в Хонконг фонд за дялови инвестиции ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

В момента "Приста Холдко кооператиф" има опосредствано участие в "Монбат" - то минава през 30% дял в холандската "Приста ойл груп", която пък е 100% собственик на "Приста ойл холдинг". Последната държи 68% в производителя на акумулатори. След бъдещата транзакция дружеството на ADM и ЕБВР ще влезе пряко в "Монбат" с 20.78%. Това означава, че просто участието става по-пряко, а не, че има свиване или увеличение на инвестицията и дела, пише „Капитал“.

Двата финансови инвеститора създадоха "Приста Холдко кооператиф" през 2012 г., за да влязат в "Приста ойл груп" на мястото на оттеглящия се акционер - фонд на Gramercy. Общата стойност на сделката  - за дела от 30% и за дълг, достигна 60 млн. евро, като кредитът беше осигурен изцяло от ЕБВР, а капиталът - поравно. Тогава основателят на ADM Capital Роб Апълби заяви, че обмисля още инвестиции в региона. 

От ADM не са отговорили на въпросите на "Капитал Daily" до редакционното приключване на броя. Председателят на управителния съвет на "Монбат" Атанас Бобоков отказва коментар с довода, че сделката все още се разглежда в КЗК. От "Приста ойл" също обясняват мълчанието си с действията на антимонополните органи.

Със сделката от миналата година АDM и ЕБВР станаха третият чужд партньор в "Приста ойл". През 2000 г. американската група Texaco купи 25% от дружеството. През 2006 г. в дружеството влезе и инвестиционният фонд Gramercy, който първоначално придоби 25% от капитала на "Приста ойл", а година по-късно увеличи дела си до 30%.

Приходите на "Приста ойл" за 2012 г. достигнаха 135 млн. лв., а тези на "Монбат" - 190 млн. лв. През тази година оборотът на производителя на акумулатори отчита значителен растеж - за първите десет месеца на 2013 г. групата е реализирала продажби за 195 млн. лева, което е  повишение от 22.7% на годишна база.

През последните две години "Приста ойл" разраства бизнеса си зад граница. През октомври компанията даде начало на строителството на завод за преработка на отработени масла в Украйна. Групата строи подобно предприятие и в Узбекистан, който трябваше да заработи до края на годината. През август групата съобщи, че е придобила "Chevron Чехия", която се занимава с дистрибуцията на масла на американската Chevron от 1998 г. насам и има годишни приходи от 4 млн. евро. Друго международно производство е заводът за вазелин в Унгария - Bogdany Petrol, който бе разширен и обновен от българската компания през пролетта.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »