Поредно правителство заговори за приватизация на борсата

14 октомври 2013 - 11:30 |   Прочетена (1147) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Поредно правителство обявява намерение за приватизация на фондовата борса. "Българска фондова борса" АД вероятно отново ще бъде пусната за приватизация през следващата година, стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева пред "Дарик радио".

Според нея пазарът се развива неблагоприятно през последните години и придобиване на борсовия оператор от европейски инвеститор би дало голям тласък на развитието.

Вицепремиерът заяви още, че на борсата трябва да се гледа като на средство за икономически растеж и алтернативен източник на финансиране за бизнеса и вече се работи по програмата за раздържавяването на пазара през идната година. Ако планът наистина се задейства, това ще е поредният опит за приватизация за последните няколко правителства.

Активно проучване и разговори с потенциални купувачи имаше още по времето на тройната коалиция, но финансовата криза замрази плановете. При правителството на ГЕРБ отново имаше стратегия за продажба на оператора, но тя реално спря през февруари заради оставката на тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

В момента държавата чрез принципала, Министерството на финансите, притежава малко над 50% от капитала на борсовия оператор. Останалите акции са притежание на инвестиционни посредници, банки, физически и юридически лица.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »