БТК е готова да плати на държавата 9 милиона, за да приключи арбитражи

11 март 2013 - 11:27 |   Прочетена (621) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

БТК е готова да плати на държавата 9 милиона лева, за приключването на три арбитражни дела, които иначе би спечелила, пише вестник "Капитал daily" в днешния си брой.

Агенцията за приватизация (АП) претендира за неизпълнени ангажименти по приватизационния договор за съкратен персонал и за липса на плащане към военното министерство. Държавата вече загуби първия спор и е съвсем логично подобна да е съдбата и на аналогичното второ дело в Парижкия арбитраж, а от месеци неформалната оценка на "военния" казус е, че няма основание, се  посочва в публикацията.

Според изданието е възможно компанията, (купена наскоро от консорциум между фирми на Цветан Василев и инвестиционното звено на руската ВТБ) да е готова да плати, защото новият собственик иска да има пълната свобода при вземане на решения, което минава през анулиране на "златната акция" на държавата.  

Другият вариант е, че това му дава възможност да се разпорежда с недвижимите имоти, които заради делата са под възбраната на АП.

Вече седмица представители на агенцията и на БТК преговарят по извънсъдебно споразумение по трите арбитражни спора. Първоначално офертата на телекома е била да плати 4 млн. лв., но вече е вдигната до 9 млн. лв., казват източници от ведомството. Нагласата е, че до седмица окончателният вариант ще е договорен.

Той ще се нуждае и от одобрението на Министерския съвет (най-вероятно от служебния кабинет), защото договорът за приватизацията на БТК през 2004 г. подлежеше на одобрение от правителството и всички допълващи споразумения също трябва да получат разрешение.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »