"Интерсервиз Узунови" иска да продаде до 75% от соларната си компания през БФБ

06 юни 2012 - 09:14 |   Прочетена (1090) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Интерсервиз Узунови" на Красимир Узунов възнамерява да продаде през борсата до 75% от капитала на дъщерното си дружество "Интерсолар Варна", съобщи вестник „Капитал дейли“.

Соларната компания притежава 5-мегаватов фотоволтаичен парк край Варна. Слънчевата централа "Равна гора" се намира край село Аврен и беше пусната миналия март.

"Имаме заявки за покупка от пенсионни фондове и други стратегически инвеститори", коментира пред бизнес изданието Красимир Узунов.

В момента Узунов преговаря с "Доверие", "Алианц" и ING, като потенциални стратегически инвеститори.

Кандидат-купувачите държат "Интерсервиз" да запази между 20 и 30 на сто дял, за да може да се поддържа добро оперативно управление на електроцентралата, обяснява той. 

Капиталът на "Интерсолар Варна" е 26 млн. лв. и е разпределен в акции по 1 лев, като собствениците залагат емисионна стойност от 1.50 лева, става ясно от проспекта.

"Исканата премия от почти 50% над балансовата стойност трябва да е доста добре обоснована, за да привлече инвеститори. Особено в дружество, което до момента няма и една пълна година със съществената си дейност", коментира пред "Капитал Daily" инвестиционният консултант Иво Толев.

По думите му на база посочените прогнозни данни в проспекта коефициентът P/E надминава 100 (при цена 1.50 лв.).

"Тази висока стойност дава относително категоричен отговор", казва още Толев.

През март 2011 г., когато "Равна гора" заработи, новият закон за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), с който изкупните цени на екоенергията бяха намалени, все още не беше приет.

Така собственикът на централата е сред щастливците, които продават по сравнително високи цени – 699 лева на мегаватчас. За сравнение - сегашната тарифа за подобни проекти е 485 лева на мегаватчас, а от 1 юли се очаква да спадне още с поне 20%. 

Именно добрата тарифа и качествените компоненти на съоръжението, които гарантират дългата му експлоатация, привличат инвеститорите, смята Узунов.

Очакваните годишни приходи от парка са 4.5 млн. лева, при положение че годишно се добиват по 6479 мегаватчаса, сочат прогнозите в проспекта. "Интерсолар Варна" разполага с 25-годишен договор за продажба на енергията на местното разпределително дружество Е.ОН. По закон тарифата в контракта не може да се променя за целия срок. По тази причина авторите на проспекта посочват, че инвестицията е нискорискова. Единствената неблагоприятна възможност е увеличаване на инфлацията.

Красимир Узунов е инвеститор и в покривните централи на търговската верига Metro, изградил е соларните инсталации върху покривите на транспортната компания "Биомет". Бизнесменът обясни, че не възнамерява да разработва нови фотоволтаични паркове.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »