Глоба до 100 хиляди грозяла Банев заради авария в „Полимери“

07 май 2012 - 10:25 |   Прочетена (564) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Глоба от 10 до 100 хиляди лева може да бъде наложена на Николай Банев, собственикът на девненския завод "Полимери", заради възникналата авария, съобщи пред Дарик Румяна Радилова, директор на Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна.

В резервоара, който протече, са се съдържали 2662,3 тона трихлоретан с изтекъл срок на годност. Заради образувал се процеп в цистерната са изтекли около 30-40 литра от опасното вещество.

Тепърва в РИОСВ ще решават с колко точно ще накажат Банев, но отговорността е на предприятието, респективно на неговия собственик, категорична беше Радулова.

Инспекцията е съставила на дружеството три предписания, най-важното от които е течът на опасния химикал незабавно да се преустанови. Работниците в "Полимери" трябва и да изчистят изтеклото количество, а ръководството на завода да намери акредитирана лаборатория, която да направи анализ на якостта на резервоара.

Инспекторите на РИОСВ изискват също така изтеклият трихлоретан да бъде съхраняван на сигурно място, за да не се превърне в опасен отпадък.

Акт на Николай Банев ще бъде съставен до няколко дена, каза Румяна Радилова.

Авариралият резервоар се използва още от 1962 г., когато е създаден и химическият завод, припомня Дарик. Не е ясно какви ремонтни работи са извършвани по него.

Трихлоретанът не е безобидно вещество, макар че работници от завода разказват как преди време са дезинфекцирали ръцете си с него. Химикалът би станал опасен за хората и околната среда, ако си взаимодейства с други вещества, уточни Радилова.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »