Турският президент посети шуменската „Алкомет“

12 юли 2011 - 16:45 |   Прочетена (757) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Аз съм изключително щастлив, че в рамките на официалното си посещение в България имам възможност да посетя Шумен и конкретно откриването на новата инвестиция на „Алкомет”. Това заяви турският президент Абдуллах Гюл. По-рано днес той посети компанията и разгледа производствения процес, предаде Дарик.

Абдуллах Гюл натисна бутона на бетонна помпа и символично изля първите количества бетон в основата на нова машина, чиято стойност е 7,5 млн. евро, а общият размер на инвестицията ще бъде 12,5 млн. евро.

„Поздравявам всички за тази съвместна работа, защото това всъщност е доказателство и най-добрият образец за турско-българското сътрудничество”, допълни президентът. Той пожела успех и напредък в дейността на фирмата чрез новия инвестиционен проект.

"Щастлив съм от факта, че днес с вас имаме възможност да положим основите на една нова инвестиция”, заяви от своя страна председателят на надзорния съвет на „Алкомет” Фикрет Индже. Той добави, че планират да осъществят инвестицията за 10 месеца, след реалиризирането й производството на компанията ще се увеличи четири-пет пъти.

Фикрет Индже добави, че след като през миналата година са реализирани инвестиции от 60 милиона, „Алкомет” АД е постигнала резултати, с които се нарежда на челните места в Европа по производство в този сектор. „Сега имаме производствен капацитет от 58 000 тона, имаме реализиран оборот от 150 млн. евро. 135 милиона от тях включват експорта на Европа. Към настоящия момент притежаваме 50 на сто от дела в европейския пазар”, каза още Фикрет Индже.

По време на посещението в „Алкомет” присъстваха и областния управител на Шумен Димитър Александров, както и кметът Красимир Костов. По-рано държавният глава на Турция Абдуллах Гюл и съпругата му посетиха Историко-археологическия резерват Плиска. Планирано е посещение в Томбул джамия, средно общообразователно духовно училище "Нювваб" и читалище "Назъм Хикмет". След това Абдуллах Гюл ще открие паметник на Коджа Юсуф в Хитрино. Юсуф е спортист и борец, живял през ХІХ век.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »