Вашингтон обмисля разполагането на ракети в Европа

05 юни 2015 - 10:18 |   Прочетена (2486) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Вашингтон обмисля възможността за разполагане в Европа или Азия на наземно базирани ракети, насочени към ядрения потенциал на Русия. Това се посочва в доклад на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси, част от който е на разположение на Асошиейтед прес.

 Както се отбелязва, САЩ разглеждат тези мерки като отговор на това, че Русия, от тяхна гледна точка, не изпълнява в пълна степен Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

"Администрацията на Барак Обама обмисля редица агресивни ответни мерки във връзка с това, че Русия е обвинявана в нарушение на постигнатото по време на Студената война споразумение. По-специално става въпрос за разполагане на ракети с наземно базиране в Европа, с които може да се нанесе превантивен удар, унищожавайки руски оръжия", се посочва в доклада.

 AП напомня, че преди време Вашингтон разглеждаше три възможности за реакция на предполагаеми нарушения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от страна на Русия. Първият от тях предвиждаше създаването на допълнителна система за защита, вторият - разполагането на ракети в Европа или Азия, насочени към руския ядрен потенциал, а третият - използването на американски ядрени оръжия срещу Русия.

 "Перспективата за връщането на американските ракети със среден обсег на действие в Европа напомня на мрачните дни на Студената война, когато съюзниците на Вашингтон от НАТО разположиха на своя територия крилати ракети с наземно базиране и балистични ракети" Пършинг-2 ", посочва АП.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »