Еврокомисията няма да въвежда визи за американци

06 февруари 2014 - 14:43 |   Прочетена (1007) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейската комисия заяви, че няма да въведе визов режим за граждани на САЩ заради изискванията за притежание на входни визи за граждани на някои държави от ЕС.

 Преди ден EurAktiv съобщи, че ЕК смята да въведе визи за американски дипломати, ако САЩ не премахнат визовите изисквания за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия до шест месеца.

 Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, поясни на пресконференция в отговор на въпрос, че до 9 февруари държавите от ЕС могат да съобщят на ЕК за случаи на липса на реципрочност във визовата политика на САЩ.

 "Ще се опитаме да постигнем решение на проблема толкова ефективно, колкото можем. Ако въпросът е дали ЕК ще наложи веднага или на автоматичен принцип визи за граждани на САЩ, отговорът е не. Държавите от ЕС, които заявят, че не са облагодетелствани от визова реципрочност със САЩ, могат да поискат намесата на комисията. Можем да оценим тези заявления, не автоматично, но задълбочено. След това можем да преценим дали последващите действия биха могли да съдържат подобна мярка. Засега ЕК няма такива намерения", заяви Черконе, цитирана от БТА.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »