Може ли канадец да стане президент на САЩ?

21 август 2013 - 09:31 |   Прочетена (951) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Много републиканци се надяват, че сенаторът Тед Круз от Тексас ще може да се кандидатира за президент през 2016. Има един проблем, обаче.

Според акта му за раждане, който той публикува в Далас Морнинг Нюз, Круз е роден в Калгари, от баща кубинец и майка от Делауер, САЩ. Той се мести със семейството си в САЩ, когато е на 4 и има и американско и канадско гражданство.

Член втори, раздел 1, точка пета от Конституцията на САЩ казва, че „нито едно лице, освен естествен гражданин по рождение“ на САЩ не може да се кандидатира за президент. Но какво означава това?

„Истината е, че няма авторитетно правно разбиране какво значи“, казва Роджър Смит, политолог от Университета в Пенсилвания. „Доминиращата правна интерпретация е, че човек получава гражданството по рождение, или като е роден на американска почва, или от това, че един от родителите му е американец“.

Това реално изключва емигрантите от кандидатстване за Белия дом, дори да са американски граждани, но не и хора като Круз, при които поне единият родител е американски гражданин.

Смит сочи, че авторите на конституцията са имали принципното опасение, че европейските аристократи може да имат претенции да застанат на най-високата позиция в щатския политически живот.

Но, според него, този текст сега трябва да бъде премахнат от Конституцията, тъй като е в разрез с американския дух. Това е и доста по-рестриктивна политика от тази, която съществува в повечето страни.

Един от бащите на Конституцията, Алекзандър Хамилтън, не би могъл по онова време да се кандидатира за президент, тъй като е роден в Западните Индии (б.р – британските карибски острови), от родители чужденци. Хамилтън така и не се е кандидатирал, разбира се.

Демократите не пропуснаха да посочат, че бащата на Мит Ромни, Джордж, е роден в Мексико, но се е кандидатирал за президент през 1967, въпреки че това му право никога не е било поставяно под съмнение.

Когато Джон МакКейн пък спечели номинацията на партията си, Сенатът излезе с резолюция, която утвърждаваше, че той е „гражданин по рождение“, тъй като е роден в щатска военна база в зоната на Панамския канал.

За последно имаше призиви за промяна на Конституцията, когато роденият в Австрия Арнолд Шварценегер бе на върха на популярността си, но това (призивите и популярността му в политиката) не продължи дълго.

Ако Круз спечели номинацията на партията си, едва ли ще стане първият канадски кандидат за щатски президент. Круз обеща, че ще се откаже от канадското си гражданство – по политически, а не по правни причини.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »