Стартира процесът за корупция срещу румънския премиер

21 септември 2015 - 22:29 |   Прочетена (8890) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Съдебният процес срещу румънския премиер Виктор Понта, който е обвинен в корупция, укриване на данъци и пране на пари, започна във Върховния съд на Румъния, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съдът даде ход на делото с обсъждане на законността на обвинението. Не е необходимо премиерът да присъства на заседанието и той не се яви. 

Понта, който навърши 43 години в неделя, е първият действащ премиер, който бива обвинен, а имуществото му - запорирано, припомня агенцията. Той отрича да е извършвал злоупотреби и отказа да подаде оставка. 

Междувременно на среща на Изпълнителния комитет на управляващата Социалдемократическа партия днес бе изразена подкрепа към премиера Виктор Понта. "Политическото решение на Социалдемократическата партия е, че ние подкрепяме това правителство", заяви Ливиу Драгня, временен лидер на социалдемократите след срещата. 

Очаква се опозиционната Националнолиберална партия да внесе искане за вот на недоверие на правителството на Виктор Понта. 

Мандатът на правителството, водено от Понта, изтича догодина. Засега то има стабилно мнозинство в парламента, оцеля след три вота на недоверие, последният от които през юни.

През юли прокурорите повдигнаха обвинения срещу Понта, включващи укриване на данъци, пране на пари, конфликт на интереси и подаване на неверни декларации, докато е работил като адвокат през 2007 г. и 2008 г. По това време Понта бе депутат. Той отрича да е извършвал злоупотреби.

Румънският премиер е подсъдим по т. нар. дело "Турчени-Ровинари". Това са енергийни комплекси в Румъния. Понта е обвинен в 17 престъпления за фалшификация на документи, съучастие в данъчни измами и пране на пари. Подсъдим по делото е още неговият близък сътрудник и съпартиец Дан Шова, който е обвинен, че е спечелил незаконно 870 000 долара като адвокат в приватизацията на енергийните комплекси и е унищожил компютърни файлове, за да прикрие следите си.

Сред подсъдимите са също директорът на комплекса Ровинари Лауренциу-Дан Чурел, бившият директор на енергийния комплекс Турчени Думитру Кристя и Лауренциу-Октавиан Грауре, икономически директор в Турчени по времето, когато са били извършени деянията.

Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията обвиняват Понта във фалшификации, защото е издал няколко фактури без законово основание въз основа на договор между неговата адвокатска кантора и тази на Дан Шова. Следователите са установили, че всъщност Понта не е извършил никаква професионална дейност въз основа на договора с Шова. Според прокурорите Понта е използвал част от неправомерно получените приходи за закупуване на два луксозни апартамента в Букурещ. Кантората на Шова била купила на Понта и автомобил Мицубиши-Лансър Ево 10, "по изрично негово искане", твърдят прокурорите.

Следователите твърдят, че плащанията на адвокатска кантора "Шова и съдружници" към Виктор Понта в размер на 181 439 леи представляват разходи, които не се основават на реални операции. По този начин е било извършено незаконно намаляване на данъчната база на адвокатската кантора "Шова и съдружници" и впоследствие той е изплатил на държавата по-малък данък с 51 321 леи. (едно евро се разменя за 4,42 румънски леи).

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »