Попова: Искаме оставка, но трябва да помислим какво идва след това...

10 септември 2013 - 10:45 |   Прочетена (646) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Протестиращите искат стабилност, почтеност, повече възможности за удовлетвореност в личния живот. И властта трябва да ги чуе. В същото време и хората трябва да се заслушат във властта. Този момент е важен и нужен", казва вицепрезидентът Маргарита Попова в интервю за в. "Преса".

"В крайна сметка ние сме провели едни избори, които бяха признати за легитимни, за проведени демократично, процедурата бе призната и от Конституционния съд. Това означава, че българските граждани трябва да израснат на висотата да чуят избраните от тях политически представители.

Трябва по демократичен начин да поставяме исканията си - индивидуално или чрез различни представители, за да можем задружно да решим най-важните сега проблеми.

Животът на държавата не е такъв, какъвто беше преди година, две, три. Сега ситуацията е усложнена, много динамична не само в регионален, но и в европейски план, и в световен план.

Разбира се, че гражданите не са длъжни да правят анализи на ситуацията, за да формират своето поведение. От тази гледна точка ние имаме повече ангажименти да обясним, да внушаваме, да вдъхваме доверие. Но и от тях се изисква това да се разбере".

Тя допълни още, че "оставката е политическо искане, което всеки може да артикулира. Оттам насетне обаче трябва да се каже - защо и какво следва. Ние искаме оставка, включително и президентството, но трябва да помислим какво идва след това. Това е много важно".

Според вицепрезидента ГЕРБ са загубили от напускането на Народното събрание.

"Казах го ясно като юрист - НС губи от неприсъствието на най-голямата парламентарната група, на опозицията", подчертава вицепрезидентът. Тя категорично се обявява срещу нашето участие под каквато и да е форма във войната в Сирия.

"Ако кризата в Сирия не бъде спешно ограничена с политически средства, рисковете ще се умножат, затова гражданската ми позиция е "Не на войната".

Попова съобщава, че дебатират с президента по различни въпроси, свързани с националната сигурност и външната политика и тя винаги изразява своето становище.

"Оттам насетне държавният глава решава каква позиция по различни въпроси ще заеме, кога ще я огласи, дали ще я огласи- това е негово право", казва още тя.

Според нея "самоцелни и неоснователни критики срещу демократично избрани институции и лидери са опасни.

Добрата защита са последователността и отдадеността на държавната служба", подчертава вицепрезидентът Маргарита Попова.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »