Караниколов поема контрола над ББР

13 юли 2017 - 08:27 |   Прочетена (5120) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Българската банка за развитие (ББР), чийто принципал досега беше министърът на финансите, ще премине под контрола на министъра на икономиката. Това ще стане, ако Народното събрание гласува изменения на Закона за ББР, които правителството предлага.

С предложението ще се подобри координацията и ефективността по дефиниране и прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средните предприятия и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика като цяло, съобщава правителствената пресслужба.


Това е втори опит за смяна на принципала на банката, след като при кабинета "Борисов 2" не достигна време законовите промени да бъдат прокарани. Тогава контролът върху нея трябваше да премине от Владислав Горанов към Божидар Лукарски (СДС, Реформаторски блок). Сега ще я поеме номинираният от "Атака" Емил Караниколов.

През април тази година ББР поръча на БАН изследване, което отправи препоръката банката да разшири дейността си и вече да подпомага не само малкия и средния бизнес (както е заложено в целите на банката в чл. 2 от закона за нея), а и едрия бизнес, защото той е "гръбнакът на икономиката".


Практиката на банката да финансира едрия бизнес започна преди три години след като тя рефинансира заеми на свързаното по това време с депутата от ДПС Делян Пеевски дружество "Водстрой 98" с 55 млн. лв. след краха на КТБ. Кредитополучатели от ББР са и Пловдивският панаир на Георги Гергов - с 38.1 млн. евро, а също дружества на Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев и други едри предприемачи.

 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »