Премиерът на Италия официално подаде оставка

25 март 2018 - 11:46 |   Прочетена (7605) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Премиерът на Италия Паоло Джентилони официално подаде оставка снощи, след обявяването на новия парламент. Той обаче ще продължи да изпълнява текущите задължения до съставянето на ново правителство, предава БТА.

На първото си заседание след парламентарните избори на 4 март Камарата на депутатите и Сенатът избраха председатели след споразумение между дясната коалиция и "Движение 5 звезди", които победиха на изборите, но без мнозинство. Левоцентристката коалиция, големият губещ на изборите, която беше издигнала Джентилони на власт, засега премина в опозиция.

В резултат Джентилони връчи оставката си на президента на републиката Серджо Матарела, след което отиде при двамата нови председатели на двете камари, за да ги информира за решението си съгласно протокола. Президентът на републиката помоли премиера да остане на поста, за да управлява текущите дела.

Консултациите на Матарела за ново правиелство практически биха могли да започнат от вторник, след като парламентарните групи бъдат конституирани и изберат своите председатели, но според италианската преса те няма да започнат преди 3 април, след великденската ваканция.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »