Оставката на премиера Фицо не успокои Словакия

17 март 2018 - 12:05 |   Прочетена (7564) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

 Оставката на премиера Роберт Фицо не успокои Словакия. Ходът се оказа твърде символичен опит на управляващите и не успокои хиляди словаци, недоволни от управлението му и от убийството на млад разследващ журналист и приятелката му.

Вчера бе третият пореден ден в който десетки хиляди хора излязоха на национален протест в столицата и над 30 други града. Те протестират срещу неспособността на властите в Братислава да изкоренят корупцията и връзкарството 14 години, след като страната влезе в ЕС.

Само в столицата по оценка на обществената телевизия са се събрали около 50 000 души под лозунги "Стига Фицо!" и "Правителството не работи". "Лидерите на управляващата коалиция са се вкопчили във властта на всяка цена и замазват всеки корупционен скандал", заяви Каролина Фрашка, една от организаторите на протеста.

Фицо подаде оставка в четвъртък и на неговия пост идва негов заместник от партията му "Смер", а коалиционните партньори се договориха правителството да продължи с мандата си. Оттегли се и вътрешният министър, който е влиятелна политическа фигура и съосновател на "Смер", но анализатори казват, че Фицо ще продължи да дърпа конците зад кулисите.

Всичко това само продължава да подклажда най-мащабните протести в Словакия от 1989 г. насам. "Готова съм да излизам на улицата всяка седмица, защото смятам, че имаме добър старн за промяна. Не можем да спрем сега, защото ще изчезне натискът над управляващите, както се е случвало при други скандали", казва 29-годишната Тереза Климцова, адвокат.

Фицо обеща да остане активен партиен лидер, което предизвика опасения, че той ще влияе твърде много на близкия си съюзник Петер Пелегрини, поканен да състави новото правителство. Обявяването на състава му се очаква следващата седмица.

Точно преди да бъде убит журналистът Ян Куцяк провряваше подозрения за мафиотски връзки на италианци с бизнес в Словакия. В последната му статия се твърди, че един от италианците е бивш бизнес партньор на двама словаци, работили след това за кабинета на Фицо. И двамата подадоха оставака, но отричат да имат нещо общо с убийството.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »