В Швеция се опасяват от руска намеса на изборите в страната

23 февруари 2018 - 12:09 |   Прочетена (3862) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Русия може да се опита да повлияе на резултатите от националните избори в Швеция през септември, ако властите в Москва почувстват, че стратегическите им интереси са застрашени, предупреди шведската служба за сигурност, цитирана от "Ройтерс".

Като важни за Русия въпроси ръководителят на контраразузнаването Даниел Стенлинг посочи членството в НАТО, за което се водят дебати в Швеция, и сигурността в района на Балтийско море. Според него и двата въпроса са важни за Русия.

"Руският шпионаж остава най-голямата заплаха за Швеция", заяви той. "Ние виждаме, че Русия има намерение да влияе на отделни въпроси, които са от стратегическо значение. Ако тези въпроси станат централни в предизборната кампания, можем да очакваме опити за руско влияние", посочи Стенлинг. Той обаче отказа да коментира дали неговите служби имат вече данни за подобни опити.

Русия, която е обвинявана, че се е опитвала да повлияе на резултатите от изборите в САЩ, Франция и Германия, многократно отрече твърденията за намеса на Запад.

Във вторник латвийското министерство на отбраната каза, че обвиненията в пране на пари срещу една банка и твърденията за подкуп срещу управителя на централната банка може да са част от чужда кампания за оказване на влияние в изборите през октомври. Ведомството обаче не посочи конкретна държава.

Според шведското контраразузнаване избирателната система в страната е трудна за манипулиране, но използването на фалшиви профили в социалните мрежи и разпространението на неверни новини също са канали, чрез които може да се оказва влияние върху общественото мнение.

 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »