Ердоган заплашвал Европа: Ще отворим бежанския поток към България и Гърция

09 февруари 2016 - 09:09 |   Прочетена (3705) |   Препоръчай (4) |   Коментари (0)

Ако научихме нещо от последните 12 месеца, то е, че турският президент Реджеп Ердоган е способен на прилагането на какви ли не нечестиви тактики, за да задържи властта си в Анкара, пише популярният блог Zero Hedge.

След неблагоприятните изборни резултати миналия юни, Ердоган вкара страната в гражданска война, като съживи отдавна тлеещата битка с партизаните на ПКК и продължи с ударите си по свободната преса и по всеки критичен към управляващата партия.

В крайна сметка бяха свикани нови избори и партията му ги спечели, павирайки пътя към пренаписването на конституцията и инсталирането му начело на държавата като президент с огромна изпълнителна власт.

Но натискът на Ердоган не се изчерпва само с домашната сцена. Гръцките медии публикуват документи, от които става ясно, че силният човек в Анкара практически е изнудвал ЕС, като е изискал огромни суми пари, в замяна на спирането на бежанския поток към Европа.

„Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и да качим бежанците на автобусите”, заявил Ердоган, искайки помощ от по 3 милиарда евро годишно, пише онлайн изданието.

В паметна записка на ЕС, до която гръцки медии са се добрали, се разкрива, че Турция е изнудвала Европа с бежанската криза.

Документите съдържат основни елементи от диалога между Ердоган и президента на ЕК Жан Клод Юнкер и президента на Европейския съвет Доналд Туск от 16 ноември, по време на срещата на Г-20 в Анталия, Турция.

Тримата президенти са обсъдили плана за действие за справяне с бежанската криза.

Според документите, преговорите са били трудни и Турция е поискала 30 милиарда евро от ЕС, за да спре потока от бежанци и мигранти към Европа.

Предложението на Европа е било за 3 милиарда евро за 2 години, но Ердоган е поискал сумата да е за година.

Освен това, Анкара е заплашила, че ако Брюксел не обвърже бежанския проблем с приемането на Турция в съюза, тя:

  1. Ще пусне автобуси, пълни с бежанци, през Гърция и България и ще остави 10-15 000 бежанци да се удавят по бреговете й.
  2. Не приема 3 милиарда евро за две години и ги иска на годишна база, в противен случай няма да има споразумение.
  3. Изисква отварянето на предприсъединителните фондове на ЕС скоро и не приема инструкции от ЕК.
  4. Иска ЕК умишлено да забави доклада за прогреса на Турция, за да се помогне на Ердоган в предизборната битка.

Ердоган се оплакал, че в продължение на 53 години Европа се подигравала на Турция като не я приемала, правейки сравнението между Люксембург и малък турски град.

Допълнил, че „Гърция получи 400 милиарда евро от Европа” по време на икономическата криза и че Турция също трябва да получи огромно количество пари.

Двамата европейски лидери му заявили да не сравнява гръцката икономическа криза с бежанската. Ердоган заявил, че сумата от 3 милиарда евро ще отиде за бежанците, а не за Турция.

Тристранната среща завършила без договорка.

Това, което си заслужава да се отбележи е, че нито Юнкер, нито Туск са уведомили останалите страни-членки за подхода на Ердоган, пише Zero Hedge.

Медиите, отразяващи срещата на Г-20 по онова време, също са били уведомени, че „топката тупка”, но истината е, че е имало пълно медийно затъмнение.

 И сега какво? Както изглежда се очаква ЕС да налее на Турция част от въпросните 3 милиарда евро в края на февруари и началото на март.

Това, което остава да видим е как Анкара ще се справи с бежанците и мигрантите, отбелязва ZeroHedge.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »