Франция разследва Башар Асад за престъпления срещу човечеството

30 септември 2015 - 13:30 |   Прочетена (3521) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Франция започна разследване срещу сирийския президент Башар Асад за престъпления срещу човечеството, заяви в сряда френски прокурор. Действията на Париж за пореден път показват разделението между световните сили в отношението им към сирийския лидер, отбелязва "Ройтерс".

Разследването, в хода на което ще се проверяват и твърдения за мъчения и отвличания, извършвани от проправителствените сили, е започнато "на базата на сведения, получени от Министерството на външните работи на Франция" на 10 септември.

Около 250 000 души загубиха живота си в продължаващата вече четвърта година гражданска война между режима на Асад, сирийските бунтовници и "Ислямска държава". Броят на бежанците и разселените вътре в страната вече е над 11 милиона души.

Френското външно министерство обяви, че разполага с 55 000 снимки, изнесени от Сирия от бивш офицер от армията. Според медиите те илюстрират 11 000 предполагаеми жертви на правителствената армия.

Дали френският съд е компетентен да разглежда дело срещу предполагаемите извършители на тези престъпления зависи много от това дали сред жертвите има френски граждани. Дори тогава перспективата от започване на дело изглежда доста далечна, отбелязва "Ройтерс".

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »