Гърция забави плащането на дълга си към МВФ

06 юни 2015 - 09:48 |   Прочетена (1137) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Гърция забави плащането на дълга си към МВФ, което трябваше да бъде извършено вчера, а заместник-министър посочи, че Атина може да прибегне до предварителни избори в опит да сложи край на неуспешните преговори с кредиторите на страната, съобщава Ройтерс.

Европейските акции поевтиняха, а доходността по гръцките облигации скочи след като беше обявено решението на правителството. Атина отложи плащането на 300 милиона евро. Ройтерс посочва, че това е неочакван ход, но не и знак за формален фалит.

Решението за това е било взето вчера, часове след като Алексис Ципрас разгледа предложението на реформи на кредиторите, което включва повишаване на данъци, приватизация и реформи на пенсионната система.

Целта на предложенията е да внесат свежи средства в бюджета, но бяха посрещната "на нож" от управляващата партия СИРИЗА. Провеждането на нови избори може да е от полза за получаването на още легитимност, която да позволи вземането на решение по тези предложения.

Ако до края на юни не бъде сключено споразумение за финансиране, Гърция изглежда изправена пред сигурен фалит, което изправя еврозоната пред неизвестен сценарий и проправя път за  напускането на единната валута от Атина.

"Кредиторите искат да наложат тежки мерки. Ако не се откажат от този пакет на изнудване, правителството ще трябва да потърси алтернативно решение, избори ", заяви заместник-министърът на социалната политика Димитрис Стратулис пред "Антена".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

хаха
08 юни 2015 - 17:37
1
Тези са пълни измекяри, но този път няма да им се размине ...
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »