Лавров: ЕС трябва да подкрепи „Турски поток”

15 май 2015 - 15:54 |   Прочетена (1004) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейският съюз трябва да подкрепи реализирането на "Турски поток", който ще повиши енергийната сигурност на Европа, заяви руският външен министър Сергей Лавров в Белград, където е на посещение, цитиран от БТА.

"Ако Европейският съюз ще основава подходите си на отговорни оценки на ситуацията, на своя интерес да си осигури енергийна сигурност, то в Брюксел трябва да подкрепят тези преговори (за "Турски поток") и да допринесат за реализирането на тази идея", каза руският външен министър на съвместна пресконференция със сръбския си колега Ивица Дачич.

Лавров подчерта, че Русия не налага на никого насила този проект, а предлага възможности на базата на договореностите, които вече е постигнала с Турция, и вижда интереса, който проявяват към него Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и други страни от региона.

Той каза, че сега най-важното е да се разгледат практическите аспекти на проекта от гледна точка на логистиката и финансирането му.

Дачич изрази принципна готовност на Сърбия да участва в реализирането на "Турски поток", тъй като страната се нуждае от надеждно снабдяване с газ.

Сръбският министър подчерта, че щом няма да има "Южен поток", Сърбия е заинтересована от "всички други варианти". Той призова Европейския съюз от самото начало да вникне в същността на проблема.

"Не бихме искали след няколко години да стане така, че да дойде зимата, а да няма газ през Украйна и ние да изясняваме кой е виновен", обясни Дачич.

Той подчерта, че когато се отнася до "Северен поток", всичко е възможно, а когато става дума за проекти на юг, изникват проблеми, макар че става дума за един и същи газ от Русия.

"Ние имаме същите права, както и жителите на северната част на Европа", подчерта сръбският министър.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »