Гърция преведе парите на МВФ, но анализаторите не бързат да се радват

12 май 2015 - 15:49 |   Прочетена (604) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Предвид новината, че преговорите между Гърция и кредиторите й правят бавен, но сигурен напредък и след направеното ден по-рано от графика плащане към един от кредиторите й, сантиментът към страната се подобри до нива, невиждани от месеци.

Но анализаторите предупреждават, че парите и позитивното отношение може да се изчерпят бързо.

Нетърпелива да покаже, че може да обслужва задълженията си, Атина направи плащането дължимо към МВФ в понеделник вечер, като преведе на фонда дължимите 750 милиона евро, ден преди крайния срок.

Ходът дойде след изненадващо добрата новина за напредък между Гърция и кредиторите й по отношение на реформите, без които страната не може да получи жизненоважна спасителна помощ за 7.2 милиарда евро.

Йерун Дейселблум, шефът на еврогрупата от финансови министри, заяви, че въпреки че е постигнат напредък, има още много работа за вършене.

„На масата бяха изкарани по-детайлни планове, повече цифри и данни, така че постепенно стигаме донякъде. Но, по някои от големите проблеми, все още има работа за вършене. Например, по някои от най-важните реформи, които очевидно не са популярни, но са необходими, за да изведат Гърция на устойчив път” – коментира той.

Пазарните анализатори следят внимателно преговорите между Гърция и кредиторите й от февруари, когато Атина си извоюва четиримесечно удължаване на спасителния план. Те коментират, че въпреки че има признаци на напредък, по пътя напред все още има доста препятствия.

„Проблемите за Гърция далеч не са свършили, а тя се справя с по едно препятствие” – коментира Наим Аслам, главен пазарен анализатор на Ava Trade – „След успешното справяне с всяко предизвикателство, се появява ново препятствие, което поставя летвата даже още по-високо, отколкото при предишното.” – казва той, визирайки следващото плащане към фонда, за 1.5 милиарда евро, което е дължимо през юни.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »