Скок в сделките с евро-юанови опции

18 септември 2014 - 13:03 |   Прочетена (1070) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Нарастващата търговия в юани и падащото евро водят до бум в хеджирането между двете валути, както от мултинационални компании, така и от инвеститори, пише „Файненшъл таймс”.

Дневният обем на търговията с опции при евро-юан нараства от 100 милиона евро в началото на годината, до 300 милиона евро в момента, по изчисления на HSBC, благодарение на това, че европейските корпоративни клиенти и фонд мениджъри все по-често търсят начин да управляват експозициите си в китайската валута. В пикови дни, тази стойност нараства до 600 милиона евро, сочат от банката.

Въпреки че оборотите варират в широка граница, участниците на този пазар са съгласни, че той значително е нараснал тази година, воден от търсенето на европейските компании.

„Предвид това, че все повече и повече компании реализират сделки в юни, те не винаги искат да минават през долара. Искат директни сделки”, коментира Андрю Шарки, директор на търговията с валутни опции за Азия в HSBC, един от най-големите играчи на тоиз пазар.

Нарастващият оборот в юанови опции тази година, особено с еврото, е „феноменален”, добавя Шарки.

Валутите опции позволяват на компаниите да намалят валутния риск, като придобиват правото да купят или продадат валута във фиксиран период от време на предварително договорена цена. Тези контракти обикновено са 6 до 12-месечни.

Подемът при хеджирането съвпада с увеличената двустранна волатилност при юана. По-рано тази година рънмънби, или народните пари, както е известна валутата, отчете рязко понижение, по време на което изгуби 3.8% спрямо долара, само за няколко седмици.

Въпреки че спадът е незначителен, спрямо пониженията на много валути на развиващи се страни, той бе най-значимия при юана от години и хвана в крачка инвеститорите и компаниите, след години на бавно, но сигурно поскъпване.

Напоследък, обаче, валутата поскъпва, като спрямо еврото този ръст се обостри след новината, че ЕЦБ ще предприеме програма за монетарно стимулиране.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »